Израелски стартъп обвини Apple в кражба на технологията й за смартфон камери

Corephotonics Ltd твърди, че технологичната компания е ползвала нейни патенти в моделите си iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus без разрешение

Израелски стартъп обвини Apple в кражба на технологията й за смартфон камери
1332 ~ 1 мин. четене

Израелски стартъп обвини Apple в кражба на технологията й за смартфон камери.

Базираната в Тел Авив Corephotonics Ltd е завела дело за нарушаване на патент във федерални ясъд в Сан Хосе, Калифорния, в понеделник, съобщава "Форчън".

Corephotonics, която е набрала 50 млн. долара от няколко големи компании за дялово финансиране, твърди, че нейната патентована технология за двойна камера за мобилни устройства е използвана от Apple в моделите й iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus без разрешение.

Според материалите по делото, главният изпълнителен директор на Corephotonics Дейвид Мендович се обърнал към Apple за партньорство. Apple похвалила технологията на стартиращата компания, но отказала да плати за ползването й. В жалбата дори се твърди, че "водещият преговорите на Apple изразил презрение към патентите на Corephotonics, като казал на д-р Мендович и на други, че дори ако Apple ги наруши, ще отнеме години и милиони долари в съдебен процес, преди Apple да плати нещо за тях".

От компанията от Купертино засега не са коментирали случая.

"Форчън" обаче припомня, че Apple има собствен патент за технология за двойна камера, а множество компании за смартфони ползват подобна технология.

При последното си финансиране през януари Corephotonics събра 15 милиона долара от инвеститори, сред които Samsung Ventures, производителят на електроника Foxconn и производителя на чипове MediaTek Inc.

Foxconn е един от водещите доставчици на Apple. Технологичната компания също така преценява дали да не сключи договор с MediaTek като доставчик на чипове, според Wall Street Journal.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg