Изстреляха в Космоса капсулата \"Ореон\"

Идеята на тестовия полет е да се проверят важните системи като типлинния щит и кацането с парашут

Изстреляха в Космоса капсулата \
Изстреляха в орбита капсулата на американската космическа агенция "Ореон". Това е първият й тестови полет преди да излети за по-далечни дестинации като Марс. В 7:05 часа сутринта местно време безпилотният космически кораб се насочи към Космоса на върха на ракетоносителя "Делта IV".

"Мисля, че това е голям ден за света, за хората, които познават и обичат Космоса", заяви Чарлз Болдън, администратор в НАСА, цитиран от БГНЕС. 

Тестовият полет на "Орион" ще продължи 4 часа и 30 минути и има за цел да се подложат на тест важните системи като топлинния щит и системата за кацане с парашут. Капсулата трябва да направи две обиколки на Земята. Първата обиколка ще бъде на височината на Международната космическа станция, която се намира на около 430 км височина, а втората трябва да бъде на 15 пъти по-голямо разстояние и да достигне 5800 км. "Орион" трябва да кацне във водите край Сан Диего, Калифорния, и да бъде изтеглен от американските военноморски сили.

В бъдеще на борда на космическия кораб могат да пътуват до 4 души. Бъдещите мисии включват полети до астероид и пътуване до Марс след 2030 г.
Коментари: 0