Изтеглихме 3,1 млрд. eвро заем

Облигационният заем е изтеглен вчера, а сумата е рекордна като еднократно теглене за България

Изтеглихме 3,1 млрд. eвро заем
136 ~ 1 мин. четене
 Вчера България изтегли сумата от 3,1 млрд евро облигационен заем от международните пазари. Сумата е рекордна като еднократно теглене за България. Чрез нея почти се достига нивото от максимално позволения заем, който може да се тегли тази година. Според закона за бюджета той е до 8 млрд. лв. Очакваше се заемът да бъде взет поне на два пъти.

Емитирането на облигациите е започнало вчера сутринта и към 17:30 часа при затварянето на пазарите сумата е достигнала 3,1 млрд евро, съобщава Капитал Дейли, като се позовава на дилъри, участвали в процедурата и уточнява, че информацията все още не е потвърдена официално от министерството на финансите.

По данни на "Капитал" доходността за трите емисии е съответно 2.17%, 2.73% и 3.26%.

Емитирането на облигациите беше направено в последния ден на роудшоуто в чужбина. То започна в понеделник и премина през Лондон, Париж, Мюнхен и Франкфурт.

Изтеглената днес сума е част от дълго обсъжданите 16 милиарда лева, които породиха негодувание, след като финансовият министър Владислав Горанов внесе за гласуване в парламента процедурата, по която заемът ще се тегли.

В тази сума влиза обявеният още от правителството на Георги Близнашки заем от близо 8 млрд. лв., за който беше ясно, че ще се тегли още с гласуването на държавния бюджет за 2015 г. След днешната процедура от този лимит остават още 1,8 млрд. лв., които биха могли да бъдат изтеглени до края на годината.
Коментари: 0