Извънредно положение в Мюнхен (обзор)

Откриха трупа на единия от нападателите, жертвите засега са осем

Извънредно положение в Мюнхен (обзор)
В Мюнхен е обявено извънредно положение след стрелбата срещу граждани в търговски център и на улицата. Полицията потвърди за осем загинали и множество ранени.

Информациите са за трима стрелци, като според Ройтерс е открит трупа на един от нападателите. По непотвърдена информация, той се е самоубил.

На един от записите, разпространени в социалните мрежи гражданин разговаря с един от терористите. Нападателят обяснява на немски, че е германски гражданин, израснал в страната на социални помощи.

Няма потвърждение, че нападението е с ислямистки мотиви.

Транспортът в града е прекъснат, призивът на полицията е хората да останат по домовете си. 

Към 18 ч. местно време (19 ч. българско време) в полицията е получен сигнал за стрелба в търговския център Олимпия. Трима нападатели са открили огън по хората в мола, който е най-големият в града. После стрелците бяга, като един от тях се отправя към метрото, където също стреля.

В социалните мрежи се появи и видео, на което стрелец открива огън на улицата през заведение на бързо хранене. Предполага се, че от там е започнала стрелбата, а после се е пренесла в търговския център.

В генералното ни консулство нямат информация за пострадали български граждани при инцидента.

Българи от Мюнхен разказаха, че са по улиците на града, и в момента положението е по-спокойно, но има засилено полицейско присъствие.

Премиерът Бойко Борисов провежда чести разговори с генералния консул на страната ни в Мюнхен Антоанета Байчева във връзка с обстановката в града, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Екипът на дипломатическите ни представителства във Федерална република Германия следят ситуацията и са във връзка с консулството ни в Мюнхен. Те ще съдействат на всички наши сънародници, които имат нужда от помощ.

Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на генералния консул в Мюнхен е 0049 172 888 10 56.

Полицията призова гражданите да не споделят видеа в социалните мрежи, защото така ще разкрият местоположението си на терористите. От медиите призовават хората да дават информация къде се намират и ако пътуват, само в краен случай, да се информират за маршрута, по който ще се придвижват.
Коментари: 0