Известна е самоличността на нападателя от Хамбург

Той е ислямист от Палестина, роден в Саудитска арабия

Известна е самоличността на нападателя от Хамбург

Снимка: The New Arab

Нападателят, който влезе в супермаркет и уби един човек с нож в Хамбург, е известен на властите. "Той е известен като ислямист, но не и като джихадист", съобщи вътрешният министър на Германия Анди Гроте. 26-годишният мъж е палестинец, роден в Саудитска арабия. Пристигнал е в Германия в търсене на убежище.

По неговите думи, макар и да има признаци на ислямистки мотив за нападението, заподозреният е страдал от психологически проблеми и това ще се разглежда като една от причините за атаката.

Припомняме, че вчера мъж нападна с мачете посетители в супермаркет в северозападния район Барнбек в Хамбург. Един човек загина, а много други бяха ранени. Директорът на магазина разказа пред Bild, че извършителят е започнал да "ръга всички наред", крещейки междувременно "Аллах е велик!". След извършеното престъпление мъжът избягал от магазина, но свидетели видели накъде е тръгнал и сигнализирали полицията, която го задържала.

По-рано кметът на града Олаф Шолц каза, че нападението е било мотивирано от "омраза". "Вбесен съм от ужасната атака, която отне живота на един гражданин на Хамбург днес. Това, което най-много ме ядосва е, че извършителят е човек, който е поискал защита от Германия, а после обърна омразата си срещу нас", каза той.

Според The New Arab извършителят е пристигнал в Германия през 2015 г. , но е трябвало да бъде депортиран, тъй като неговата молба за убежище е бе отхвърлена. Макар че мотивите на нападателя вече са известни, органите на реда са в готовност за нови атаки, особено след атентата през декември миналата година по време на коледния пазар в Берлин, който уби 12 души.

Коригирана в 19.01 часа.

Коментари: 0