John Lewis оставя персонала без бонуси за първи път от 1953 г.

Коронакризата принуди компаниите да затвори голяма част от магазините

John Lewis оставя персонала без бонуси за първи път от 1953 г.

Снимка: Unsplash

Модният бранд John Lewis обяви, че персоналът му няма да получи бонуси заради коронакризата. Това е първият път, в който се „замразяват“ допълнителните възнаграждения от 1953 г. насам, предава BBC.

Последните резултати на търговеца, който притежава и Waitrose, показват загуба от 55 млн. паунда за шестте месеца до 25 юли, докато за същия период на миналата година е била отчетена печалба от 192 млн. паунда.

До вземане на решението да не се плащат бонуси на служителите в следващата година се стигна след затваряне на голяма част от магазините на компанията заради коронавируса.

Дори преди Covid-19 веригата беше предупредила, че може да не плаща обичайния бонус за персонала, тъй като конкуренцията „ядеше“ от печалбата. Последният път, когато веригата реши да не плаща бонус на персонала си, беше след Втората световна война.

„Тогава преминахме през трудностите и станахме по-силни. Ще го направим отново“, каза председателят на Борда на директорите на компанията Шарън Мишел Уайт. „Знам, че това ще е голям удар за всички, които са работили усилено през годината“, каза още тя.

Уайт добави, че пандемията е довела до промени в потребителските навици при пазаруване, "които отнемат пет години, но сега трябва да се за пет месеца".

Коментари: 0