КАБИЛЕ на Вила Ямбол жъне успехи на международната винена сцена

Новата марка вина завоюва златно отличие на международния конкурс Vinalies International и привлече интереса на световното изложение ProWein

КАБИЛЕ на Вила Ямбол жъне успехи на международната винена сцена
2957 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

Българското вино жъне успехи на световната винена сцена. Последният от тях дойде от най-престижното търговско изложение ProWein, което се провежда в Дюселдорф.

Сериозен интерес и запитвания от търговци от цял свят предизвика новата серия КАБИЛЕ на Вила Ямбол. Избата представи винените си продукти в рамките на националния щанд на България. 

Серията КАБИЛЕ впечатли международните винени търговци, както с едносортовите си варианти – в бялата гама Шардоне, в розовата и в червената - Сира; така и с купажните съчетания – при белите комбинация на Шардоне и Совиньон Блан, а при червените Мерло и Каберне Совиньон, както и Мавруд и Каберне Совиньон.

Запитвания за поръчки към избата в рамките на ProWein е имало от представители на редица държави. „Имахме запитвания от нови партньори от Германия и Холандия, както и от стари наши клиенти например от Палестина. Азиатците бяха очаровани от дъбовите вина – специално от резервите, а европейците търсеха повече плодови вина”, разказаха експертите. Особено впечатление като сорт е направим маврудът – на световната винена сцена все повече внимание се обръща на традиционни местни сортове.

 Вила Ямбол реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. През години се наложи като водещ винен износител с поръчки от  САЩ, Германия, Швеция, Дания, Чехия и дори от Кения, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Бангладеш, Малайзия и др. Още по-трайно компанията затвърди позициите си в ОАЕ, има амбиции за навлизане и на руския пазар.

Изложението ProWein е сред най-значимите търговски форуми на международната винена сцена. В него се включиха близо 6500 изложители от 60 националности. Най-много винени представители имаше Италия – близо 1600, следвани от Франция с 1500 и Германия с 1000. Избите от новия свят бяха 600. Най-голям интерес събра избата на певеца Стинг, който представи лично своите вина от Тоскана. Общо 58 500 посетители от над 130 държави минаха през щандове по време на изложението.

По-рано тази година купажът КАБИЛЕ Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. В него участваха общо 3540 вина от 45 държави. Те бяха дегустирани на сляпо от авторитетно жури от 138 души. Като процент наградени вина България изпревари Франция, Чили и Испания, което е огромно признание за качествата на родните вина. Бялото вино КАБИЛЕ Шардоне и Совиньон блан получи „Златен ритон“ и бе обявено за най-добро бяло вино от последна реколта на Винария.

Подкрепи Economic.bg