Кабинетът реши да подкрепи машинното гласуване

За да се включи в „общия хор на подкрепящите“, но без да е убеден в крайния резултат

Кабинетът реши да подкрепи машинното гласуване

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Кабинетът ще хвърли няколко десетки милиона лева за внедряване на изцяло машинно гласуване, без обаче да знае дали това е правилното решение. Резултатите, каквито и да са, сами ще дойдат. Сега правителството се включва в „общия хор на подкрепящите“, за да не тегне съмнение, че то не желае. 

Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в началото на днешния министерски съвет, на който беше гласувана точката за закупуването на над 12 хил. машини. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ решиха да подкрепят изцяло машинно гласуване. А премиерът възложи на вицепремиера Томислав Дончев и ЦИК да се заемат с изпълнението на задачата.   

„Предлагам да приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите“, каза Борисов. „Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, но не съм убеден с това, че ще се реши нещо“, коментира той, цитиран от БНТ. 

За евроизборите през май бяха похарчени около 7.5 млн. лв. за наемането на 3000 машини.

Сега парламентът трябва да уточни дали ще се дублират машинното и хартиено гласуване. „За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи за гласуване, това прави изборите извънредно скъпи“, смята Томислав Дончева. 

Той увери, че вече се работи по въпроса. По думи му са нужни поне 15 000 машини, така че да има във всяка секция, включително и резервни.
Коментари: 0