Как Amazon е получила името си

Компанията все още притежава и домейна Relentless.com

Как Amazon е получила името си

Снимка: Unsplash

2171 ~ 2 мин. четене

Избирането на име за компания е толкова трудно, колкото и избирането на име за дете – не трябва да предизвиква подигравки и не трябва да се обяснява на хората как е правилно да го произнасят. При компаниите дори е малко по-трудно – името на фирмата не трябва да я ограничава в случай на желание за растеж или промяна във фокуса, но пък и не трябва да обърква потребителите.

Историята как е избрано името на Amazon е основен пример колко трудно може да е кръщаването на една компания. Фирмата на Джеф Безос първоначално се е казвала Cadabra, пише Business Insider. Целта е била името да се свързва с думата „абракадабра“. Първият адвокат на Безос обаче отбелязал, че думата е твърде неизвестна. Освен това по телефона на хората понякога им се причувало Cadaver.

В средата на 90-те години Безос и съпругата му Макензи започнали да обмислят други възможности. Те регистрирали домейните Awake.com, Browse.com и Bookmall.com. Те също така регистрирали и името Relentless.com (Безмилостен.com – б.р.) и дори го пазят до днес. Ако го напишете в адресната лента на браузъра, ще бъдете препратени към Amazon.com.

Безос започнал да разглежда страниците с А от речника. По онова време сайтовете били класирани по азбучен ред, затова той искал дума, започваща с А. И тогава стигнал до думата Amazon („Амазонка“), името на най-голямата река в света. Тогава той решил, че това ще е идеалното име за компанията му, която щяла да се превърне в най-голямата книжарница в света.

Предприемачът влязъл в гаража, където работели служителите, тъй като по онова време Amazon сменяла офиса си, и информирал колегите си за новото име на компанията. Той показал, че не се интересува от мненията им по въпроса. Новият адрес бил регистриран на 1 ноември 1994 г.

Историята как друг технологичен гигант – Apple – е получил името си е донякъде сходна. Отново водеща е буквата А. Въпреки че основателят Стив Джобс е казвал, че тогава е бил на плодова диета, а освен това името „звучало забавно, духовито и не прекалено смущаващо, най-важна е забележката му, че така компанията ще бъде над Atari в телефонния указател.

Коментари: 0