Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит

ГПР е най-лесният начин за сравнение между различните оферти на банките, припомнят от Кредит Пойнт

Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит
564 ~ 2 мин. четене

Данните на Агенцията по вписванията показват, че за последното тримесечие на 2014 г. има ръст на изтеглените ипотечни кредити в София и няколко от по-големите градове. Това прави въпросът „Как да изберем най-изгодния ипотечен кредит“ отново актуален и все по-задаван от клиентите, посочват от Кредит Пойнт.

От платформата препоръчват да обърнем внимание на три важни въпроса, преди да пристъпим към тази финансова сделка, която е между най-големите в живота ни:

1. Колко мога да плащам месечно по ипотечния си кредит?

Най-често съотношението, което изискват банките като дълг/доход, е 60%, т.е. не повече от 60% от дохода ви трябва да отива за плащане на кредити.

От кредитния консултант съветват вноската ни да е малко по-диференцирана спрямо дохода ни, т.е. ако получаваме до 1000 лв., вноската ни да не надхвърля 40% от дохода ни. В случай, че получаваме между 1000 и 1500 лв., можем да си позволим и до 50% плащания по всички кредити, докато за суми между 1500 и 3000 лв. вноските ни могат да са и до 60% от възнаграждението ни. Целта е да остава достатъчен доход за покриване на останалите месечни разходи на домакинството.

2. Какъв срок да избера?

Изборът на срок е много важен, защото колкото по-дълъг срок избираме, толкова по-голямо е оскъпяването на кредита, уточнява Тихомир Тошев, управител на Кредит Пойнт. Като пример той посочва изтеглен ипотечен кредит в размер на 60 хил. лв. Ето как би изглеждало връщането му за различни срокове:

Срок

Върната сума за целия период

10 години

80840 лева

15 години

92600 лева

20 години

105250 лева

25 години

118750 лева

30 години

133000 лева


Естествено, избирайки срока, той трябва да е максимално кратък, съобразно съотношението дълг/доход, което изисква банката или вие сте преценили, че е добро и безрисково за вас.

3. Коя е най-изгодната оферта на пазара?

Това е може би най-важният въпрос. Най-лесно офертите на банките могат да бъдат сравнени по годишния процент на разходите (ГПР). Това е добър показател, но трябва да сме уверени, че всички разходи свързани с кредита са включени при неговото изчисляване, за да е коректно сравнението на офертите – застраховки, лихви и др. съпътстващи такси и комисионни, посочват от консултанта.

Един от лесните начини за избор на най-изгодния кредит в момента са професионалните кредитни консултанти, които могат да ви помогнат в тази важна за всяко семейство стъпка, като трябва да знаете, че услугата кредитно консултиране на водещите кредитни консултанти е напълно безплатна за вас, уточняват от Кредит Пойнт.

Подкрепи Economic.bg