Как да проверите дали Facebook акаунтът ви е сред хакнатите?

Въпреки че тези данни са от 2019 г., те все още могат да бъдат от полза за хакери

Как да проверите дали Facebook акаунтът ви е сред хакнатите?

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Огромен обем лични данни за над половин милиард Facebook потребители циркулира онлайн, в това число и информацията за над 430 хил. акаунта от България. Ако се питате дали и вие не сте сред потърпевшите – вече има как да проверите това.

Припомняме, че преди дни експерти по киберсигурност разкриха, че в интернет безплатно се разпространява масив от данни за над 530 млн. души. Информацията съдържа телефонни номера, пълните имена на потребителите, местоположения, датите на раждане и имейл адресите им. Facebook коментира, че масовият теч е вследствие на разкрит през 2019 г. проблем, който вече е отстранен. Компанията обаче не помага на засегнатите да разберат повече подробности. 

Затова пък има инструменти като уебсайта haveibeenpwned.com, който улеснява проверката чрез въвеждане на имейл. Засега обаче той дава информация единствено за дали посоченият адрес присъства сред откраднатите. И това е нещо, но все пак е като да знаеш, че има в купа сено има една игла за намиране. 

Въпреки че 533 милиона акаунта във Facebook са били компрометирани, в масива има имейл данни за едва 2.5 милиона от тях. Така че шансът имейлът Ви да е сред хакнатите е под половин процент, но това не означава, че няма друга открадната информация за Вас. 

Създателят на HaveIBeenPwned и експерт по сигурността Трой Хънт заяви в Twitter, че в момента проверява дали чрез инструмента няма да може да се прави проверка и с телефонни номера.

„Основната стойност на данните е свързването на телефонни номера с идентичности; докато всеки запис включваше телефон, само 2.5 милиона съдържаха имейл адрес“, се казва на уебсайта на Хънт.

Въпреки че тези данни са от 2019 г., те все още могат да бъдат от полза за хакери и киберпрестъпници.

Междувременно Facebook все още не посочва дали самата тя ще създаде начин потребителите да проверят дали информацията им е изтекла.

Коментари: 0