Как да се предпазите от грипове и вируси без лекарства?

Добрата профилактика може да ни спести много главоболия

Как да се предпазите от грипове и вируси без лекарства?
428 ~ 2 мин. четене

Когато температурите навън падат, вятърът става все по-суров, а слънчевите дни са мираж, значи е дошло онова време от годината, в което трябва да сме особено внимателни за здравето си. Сезонните грипове и настинки ни вадят от добрия ритъм, в който сме влезнали, а когато прибавим мрачното и студено време, връщането към добрата форма (физически и психически) е много трудно.

Добрата профилактика може да ни спести много главоболия. Най-важното е да не стигаме до ситуация, в която трябва да взимаме вредни лекарства. Те обикновено са скъпи и са свързани с неприятни странични ефекти.

Вижте няколко лесни и ефективни съвета за засилване на имунната система и поддържане на добра форма през зимата:


С(царят) на витамините

Когато стане въпрос за витамини всички се сещаме за Витамин С. Основното му действие е да подобрява съпротивителните сили на организма и да засилва имунната система. Витамин С не се образува в човешкото тяло и трябва да се набавя от външни източници - чрез храна или хранителни добавки. 

Повечето хора винаги се сещат за цитрусови плодове, като портокал, лимон и др. В природата има много плодове и зеленчуци, които имат в пъти по-голямо съдържание на Витамин С. Такъв плод е ацеролата, която съдържа 40% пъти повече витамин С от портокалите. Друг богат източник са лютите чушки, ягодите и шипките. 

Достатъчното количество витамини в тялото ще му осигури спокойствие и ще спести вредни лекарства. 


Връзката алкохол-сън

През втората част от деня алкохолът не само не помага, но и вреди на сънните цикли, особено на REM съня. След употреба на алкохол сънят става непълноценен, а съзнанието ни се чувства "уморено" още със събуждането. А това кара тялото да се чувства по-слабо и податливо на зараза от вируси. 

Също така алкохолът забавя метаболизма, води до затлъстяване и сърдечни проблеми, а когато става въпрос за имунитета ни, консумацията на алкохол ни прави предразположени към сезонните грипове и настинки. 


Добрият стар чай

В източните култури чаят е издигнат в истински култ и това не е никак случайно. Пиенето на чай има поне четири позитивни ефекта върху вашето здраве. Чаят хидратира тялото ви, което е изключително полезно за премахването на токсини по естествен път чрез лимфната система. 

Парата от чая отваря дихателните пътища и стимулира миниатюрните ресни, които покриват гърлото, да изхвърлят микроби по-ефективно. Препоръчително е билковете чайове да се пият с лимон, тъй като той разрежда естествената слуз в гърлото, както и с мед, който действа като антибактериален лосион. 

Ежедневната употреба на хубав чай е за предпочитане пред взимане на антибиотик през 8 часа. 


Други помощници

Повечето сезонни настинки могат да бъдат предотвратени с интегриране на правилните билки, подправки и храни в ежедневието. Има много източници на информация, които помагат да разберем какво е действието на определени билки, като куркума, джинджифил, мед, лимон, ябълки, магданоз. 


Трябва постоянство

Вероятно нищо ново не сте прочели в по-горните редове. Всеки човек има своите добри практики за профилактика. Това, което куца на повечето хора обаче е постоянството. Не е достатъчно 1-2 пъти в седмицата да се храните здравословно, или да пиете витамини или чай, когато ви е студено. 


Източник: vitalconcept.com

Подкрепи Economic.bg