Как да успеем с най-трудните задачи - правилото на 2-те минути

Стратегията работи

Как да успеем с най-трудните задачи - правилото на 2-те минути
Понякога е най-трудно да убедите сами себе си, че може да сте човекът, когото искате да бъдете.

Но един от най-лесните начини да се справите с всяка задача, колкото и трудна и непостижима да ви се струва тя, е "Правилото на 2-те минути".

А правилото е просто - "Когато искате да си установите нов навик, свързан с нова дейност, тя трябва да продължава по-малко от две минути."

Идеята е да се "компресира" целия навик в много бързо, много лесно поведение. 

Например, "сгънете един чифт чорапи" като 2-минутна версия на "сгънете прането".

Има редица причини, поради които тази стратегия работи. Според специалисти, трябва да "овладеете изкуството да издържите", преди да се обърнете към подробностите. Нещо повече, първите две минути се превръщат в "ритуал за началото на по-голяма рутина", така че в крайна сметка можете да мислите по-малко за него.

Така когато трябва да започнете задача, с която не ви се захваща, или ви затруднява, като например да напишете служебен доклад или да почистите килера си, работете поне една минута "с целенасочено внимание и ограничени разсейвания". Понякога са необходими дори само 40 секунди, за да се концентрираме в задачата. Но ако преминете този праг, шансовете да сте склонни да продължите са доста големи. Защото сте преодолели затрудненията при старта.

Има екзистенциално обяснение на 2-минутното правило: тези миниатюрни поведения "засилват идентичността, която искате да изградите. Ако отидете в залата за тренировки пет дни подред - дори ако е само за две минути - работите за новата си идентичност. "

"Вие сте фокусирани върху това да станете човек, който не пропуска тренировки. Затова предприемате най-малкото действие, което потвърждава вида на човека, който искате да бъде."
Коментари: 0