Как „Гардиън“ обрисува българския премиер

Министър-председателят Бойко Борисов печели Европа с чар и ласкателство, пише британският вестник

Как „Гардиън“ обрисува българския премиер

Снимка: БТА

13475 ~ 2 мин. четене
В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа извличат изгода от враждебността срещу Брюксел, българският премиер има друг подход. Той опитва да спечели благоразположението на Европа чрез чар и ласкателство, въздържа се от антибрюкселска реторика и вместо това изтъква ползите, които евроинтеграцията е донесла на България. Това пише британският вестник „Гардиън“, за който министър-председателят Бойко Борисов е дал интервю.

Българският премиер внимава да не критикува никой от европейските си колеги, има положително отношение дори към Тереза Мей, огорчила много лидери в ЕС след две години суетене около Brexit. „Виждал съм как Тереза Мей полага всички усилия да се аргументира пред останалите 27 държави членки, които ѝ се противопоставят. Не ми се иска да съм на нейно място в този момент. Но тя се бори здраво. И полага всички усилия нещата да сработят“, каза Борисов за британския вестник, цитиран от БТА.

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, предложени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан, Борисов не разкритикува нито идеята на Макрон за прогресивен и интегриран континент, нито модела на Орбан за силни суверенни държави. „Ние си имаме българска визия. В някои аспекти тя съвпада с тази на Макрон или на Орбан, а в други – не“, каза той.

Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни в ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва „Гардиън“.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. "Вашите въпроси винаги са дихотомии", оплака се той. "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации", добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва "Гардиън".

Коментари: 0