Как телефонът в ръката ви ускорява глобалното затопляне

Зад все по-модерните устройства се крие технология, генерираща огромно количество енергия и вредни емисии

Как телефонът в ръката ви ускорява глобалното затопляне

Снимка: Unsplash

1248 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Всеки човек е усещал как смартфонът, който държи в ръцете си, се нагрява по време на употребата. Това е така заради енергията, която устройството консумира. Но то не загрява само притежателя си. Масивната технологична инфраструктура, която поддържат мобилните телефони, допринася за изменението на климата, пише в свой специален анализ по темата CNBC.

Неотдавнашен доклад на Greenspector установи, че популярните приложения TikTok, Facebook и Snapchat, с техните милиарди потребители, допринасят за използването на повече енергия, а оттам и за отделянето на вредни емисии. Изследването сочи, че ежедневната употреба на 10-те най-популярни мобилни приложения, се равнява на изминати 1.4 км от лек автомобил или годишно – 534 км.

Лотфи Белхир, доцент по инженерство в университета Макмастър, смята, че апетитът ни към телефоните и приложенията, е сред факторите, допринасящи за изменението на климата.

Прекомерното им използване допринася за замърсяването. Хората трябва да осъзнаят, че ненужното използване на смартфоните може да бъде толкова лошо и вредно, колкото изхвърлянето на пластмаса на улицата“, заявява той.

Трудно е да се определи колко са произведените смартфони в глобален мащаб. Прогнозите на фирмата за потребителски данни Statista показват, че в света има почти 15 млрд. мобилни устройства, в това число смартфони и таблети. Въпреки че на практика има повече устройства, отколкото хора, потребителите все още купуват най-новите и най-добрите модели. Това е така заради силно конкурентния пазар, на който играят големи имена като Apple, Samsung и Huawei.

Стефан Кьостер, старши политически анализатор в мозъчен тръст, коментира за CNBC, че като цяло производителите на смартфони са направили своите устройства по-ефективни по отношение на използването на електроенергия. Бързо разширяващата се свързаност, като 5G, обаче поставя нови предизвикателства. 

Особено по време на COVID всички видяхме ползите от увеличения достъп до телекомуникационни услуги, но по-специално 5G ще изисква по-голямо потребление на енергия“, обясни Кьостер.

Редуцирането на емисиите е основен проблем за много от технологичните гиганти, като няколко поемат различни обещания за следващите десетилетия. Производителят на iPhone – Apple, заяви, че цели да постигне въглеродна неутралност до 2030 г. и е инвестирал сериозно във възобновяема енергия за своите операции. Междувременно китайската Huawei наскоро обяви, че ще въведе по-енергийно ефективна инфраструктура – целта е нейните антени за 5G мрежи например да бъдат по-екологични.

Центровете за данни – все повече и все по-мощни

С годините смартфоните стават по-елегантен, но зад кулисите е тяхната поддържаща инфраструктура, която става все по-голяма и по-мощна. Тази ключова част от веригата са центровете за данни. Това са огромните зали от сървъри, които съхраняват и обработват данни всеки ден, правейки възможни всички операции на устройствата. Дейта центровете и техният ненаситен глад за енергия редовно са обект на критика, защото играят голяма роля в изменението на климата, но и поставят пред сериозни изпитания електрическите мрежи.

Според някои изчисления тези масивни сървърни зали заедно консумират повече от 200 тераватчаса електроенергия годишно, като тенденцията е към нарастване. Това е около 1% от световното потребление на електроенергия. За сравнение щатът Ню Йорк използва около 226 тераватчаса електроенергия годишно.

Всички показатели показват, че този експлозивен растеж ще продължи, а с него и въглеродният отпечатък, освен ако не преминем много бързо към възобновяема енергия във всички тези слоеве на инфраструктура като центрове за данни и комуникационни мрежи“, коментира Белкир.

Не само центровете за данни захранват нашите смартфони. Самите комуникационни мрежи, като базовите радио честоти, са се разраснали, така че да отговорят на търсенето на мобилни устройства, особено след въвеждането на нови услуги като видео стрийминг на живо и виртуалната реалност.

Проектирани да се развалят

Междувременно целият производствен процес зад всеки смартфон продължава да бъде въглеродно интензивен – от добива на материалите до производството и сглобяването на устройства.

Експерти посочват, че основният фактор за намаляване на въглеродните емисии от използването на смартфоните е те да бъдат проектирани по начин, който позволява по-дългосрочна употреба. Производителите обаче умишлено правят ремонтите на устройствата по-трудни, така че при повреда потребителите нямат друг избор и да сменят изцяло телефона си.

Средният жизнен цикъл на смартфон в САЩ например е 2.5 години, преди някой да премине към следващия модел. По-често хората хвърлят стари телефони в чекмеджето у дома или директно в кошчето. Очаква се тази година в световен мащаб да бъдат генерирани 57.4 млн. тона електронни отпадъци.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg