Как родителите могат да се възползват от новите данъчни облекчения за деца

Данъчните отстъпки за отглеждане на деца са в пъти по-големи тази година

Как родителите могат да се възползват от новите данъчни облекчения за деца

Снимка: Красимир Свраков

13502 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Семействата с деца вече могат да предприемат стъпки, за да се възползват от въведените преди година с Бюджет 2021 нови в пъти по-високи данъчни облекчения за отглеждане на деца. Те важат за всички семейства на около 1.3 милиона деца без значение от дохода на родителите.

Данъчното облекчение се използва от единия от родителите, като той трябва да е получавал доходи през 2021 г., облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

Родителите могат да приспадат от годишната си данъчна основа до 4500 лв. за едно дете, до 9000 лв. - за две деца и до 13500 лв. за три и повече деца. Това значи, че на семействата с едно дете ще им бъдат възстановени до 450 лв., с две деца - до 900 лв., а с три и повече деца - до 1350 лв. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина.

Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г.

Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Припомняме, че до приемането преди година на въпросните значително по-високи данъчни облекчения за родителитете се стигна не без скандали. Първоначално тогавашните управляващи от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ предложиха вместо данъчни облекчения детски надбавки за всички родители без значение от доходите. Това обаче се прие за популизъм и ГЕРБ се отказаха под предлог, че са нужни пари за увеличението на полицейските заплати. Компромисният вариант със запазване размера на надбавките за семействата с по-ниски доходи и данъчни отстъпки за всички родители дойде от страна на малкия коалиционен партньор.

НАП напомня, че по-високите данъчни отстъпки са само временни - само за тази година, тъй като бяха предложени като антикризисна мярка. За сравнение досега отстъпката бе в размер на 20 лв. за едно и 40 лв. за две деца на година.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg