Как реагира светът на оставката на Тереза ​​Мей

Сред световните лидери имаше смесени реакции по повод на изявлението на Мей, но във Великобритания тя не срещна много съчувствие

Как реагира светът на оставката на Тереза ​​Мей

Снимка: БТА

6360 ~ 2 мин. четене

Докато британските лидери бяха сред първите, които реагираха на оставката на Тереза ​​Мей в петък сутринта, това беше момент на политическо въздействие, което се усещаше по целия свят.

Джереми Корбин, лидер на британската опозиционна лейбъристка партия, заяви, че май има право да подаде оставка.

След като Тереза Мей обяви днес датата на оставката си, Европейската комисия заяви, че ще уважава новия британски премиер, но нищо няма да се промени по отношение на приетата от Европейския съвет позиция за споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон похвали "смелата работа" на Тереза Мей след днешното й изявление. "Твърде рано е да се правят предположения за последиците от това решение. Франция е готова да работи с новия британски премиер по всички европейски и двустранни въпроси, но иска яснота за подхода на Великобритания към Брекзита", е казал Макрон според комюнике на френското президентство. Той е изпратил на Мей лично послание, в което изказал своята подкрепа и признателност, посочва Елисейският дворец.

    Ангела Меркел изрази уважение към решението на Мей да се оттегли и каза, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с нейния приемник за организиран Брекзит.

    Канцлерът и Мей винаги са работили заедно добре и в дух на доверие, и ще продължат да го правят, докато Мей е на поста, каза говорителката на Меркел Мартина Фиц, цитирана от АП.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че е разговарял с Тереза Мей и е изразил пред нея своята благодарност и уважение. "Споразумението между Европейския съюз и Великобритания за организиран Брекзит остава на масата", отбеляза Рюте в Twitter.

Австрийският канцлер в оставка Себастиан Курц заяви, че Тереза ​​Мей е "принципен и силен политик" и ѝ пожела всичко добро, добавйки, че се надява наследникът ѝ да се погрижи за организиран Brexit.

 

Ирландският премиер Лио Варадкар изтъкна принципността на Мей като премиер. "Тя е принципна, почтена, а също дълбоко привързана към страната и политическата си партия. Европейските политици й се възхищаваха за настойчивостта, смелостта и решителността в това трудно и напрегнато време", каза Варадкар, цитиран от ТАСС. Той пожела на Мей успехи в бъдеще и изрази готовност да работи с приемника й.

Ирландският външен министър Саймън Ковни каза, че Европейският съюз няма да предложи по-добра сделка за Брекзит на следващия британски премиер. Ковни, който изигра ключова роля в постигнатото от Мей споразумение с ЕС, подчерта, че смяната на премиера ще постави Ирландия пред огромни предизвикателства.

Мадрид смята предотвратяването на Брекзит без сделка за почти невъзможно след оставката на Мей. "При тези обстоятелства твърдият Брекзит е реалност, чието предотвратяване е почти невъзможно. Единствените отговорни за евентуално напускане без споразумение и за последиците от това са британските правителство и парламент", каза говорителката на правителството Исабел Селаа.

Москва определи мандата на Тереза Мей като "много сложен период" за отношенията между Великобритания и Русия и отбеляза, че следи внимателно ситуацията след оставката й. "За съжаление не мога да си спомня за какъвто и да било принос за развитието на двустранните отношения. По-скоро обратното", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Коментари: 0