Какъв бонус получава шефът на Xiaomi

Лей Джун е наричан \"китайският Стив Джобс\"

Какъв бонус получава шефът на Xiaomi

Лей Джун (в средата)

Снимка: Twitter профил

6162 ~ 2 мин. четене
Лей Джун е основател и главен изпълнителен директор на китайската компания за смартфони Xiaomi. Той е наричан "китайският Стив Джобс", а The Wall Street Journal съобщава, че наскоро е получил бонус от $ 1.5 млрд., който е един от най-големите бонуси на изпълнителен директор в историята на бизнеса.

Бонусът, за който се предполага, че има пряка цел да "възнагради" приноса му, идва, тъй като Xiaomi е на прага на IPO по-късно това лято. Ако първичното публично предлагане на акции се случи по план, акциите на Джун Лей скоро ще струват доста повече от сегашната им стойност, вероятно около 1,79 милиарда долара.

Изключителният размер на бонуса на Джун надвишава значително бонусите, които други изпълнителни директори са получавали в близкото минало, включително 638-те милиона долара, които Ивън Шпигел получи от Snapchat през февруари тази година, по това време определен като най-голямото възнаграждение в акции, поне за времето си - през 2011 г.

Друго необичайно е, че бонусът не изглежда да е обвързан с каквито и да било цели пред Xiaomi, а е напълно без ангажименти.

Така например, споразумението на Илон Мъск предвижда той да получи бонус, само ако акциите на Tesla достигнат определени стойности през идните 10 години.

В случая на Джун той получава парите без никакви конкретни условия.

Лей Джун основава Xiaomi, която предимно прави смартфони, но също така произвежда и друга електроника, както и софтуер, през 2010 г. и се присъединява към клуба на милиардерите две години по-късно, след като компанията му изживява бърз растеж. В допълнение към Xiaomi, той участва и в други компании в Китай, включително социалните медии YY и онлайн играта Kingsoft.
Подкрепи Economic.bg