Какво изнася всяка държава в Европа (инфографика)

България продължава да изостава от тенденцията страните от Стария континент да продават много готови продукти с добавена стойност

Какво изнася всяка държава в Европа (инфографика)

Снимка: Unsplash

5500 ~ 1 мин. четене

Коронавирусът удари силно световната икономика по начини, които трудно могат да бъдат изброени. Множество европейски държави вече започнаха да връщат блокировките на бизнеса и обществото, опитвайки се да удържат втората вълна на заразата. А заради това международната търговия се готви за нов нестабилен период.

Като се има предвид това, платформата HowMuch.net използвала данни за износа на всички европейски държави и ги е представила под формата на инфографика. Данните са събрани от CEPII, водещ френски център за икономически изследвания и анализи.

От числата се вижда, че производството на готови изделия, като автомобили и самолети, е много по-разпространено в Европа, отколкото навсякъде другаде по света.

В инфорграфиката по-долу се вижда какво изнася най-много всяка страна на Стария континент, като класификацията е според индустриите. Използвано е просто кодиране, за да се създаде моментна снимка на най-добрите световни експортни индустрии към 2018 г., - последната година, за която са налични пълни данни.

В по-голямата си част европейските страни изнасят готови произведени продукти, като автомобили, самолети и фармацевтични продукти. Водещата икономическа сила на континента очаквано е Германия, която всяка година продава превозни средства за около 155.7 млрд. долара на останалия свят. Франция, дом на Airbus, изпраща всяка година в чужбина самолети за 43.8 млрд. долара. Дори Великобритания, която не е известна със своя автомобилен сектор, изнася коли за 43.4 млрд. долара.

За съжаление България продължава да е основно износител на суровини, основно петролни продукти.

Подкрепи Economic.bg