Какво все още не е направено за спасяване на глобалната икономика

Една от опциите са отрицателните лихви

Какво все още не е направено за спасяване на глобалната икономика

Снимка: Pixabay

Централните банки предоставиха трилиони долари стимули, използвайки своя пълен набор от инструменти за битка с рецесията, за да се преборят с най-лошия спад в мирно време от 100 години насам. Правителствата последваха примера с трилиони допълнителни долари. Предвид несигурното бъдеще какво остава да направят политиците?

Това е въпрос, който икономистите и инвеститорите задават с все по-голяма неотложност, дори когато възстановяването започва и акциите продължават да нарастват, в голяма степен благодарение на съществуващите нива на политическа подкрепа, пише CNN Business.

Централните банки, от своя страна, са изстреляли голяма част от боеприпасите си, а политическите лидери все още обсъждат какво следва. Но все пак остават някои опции.

Една от тях са отрицателните лихви -  противоречива тактика, която вече е използвана в Европа и Япония. 
Разрастват се дискусиите дали Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия могат да последват примера, ако кризата продължи повече от очакваното, въпреки че управителят на Банката на Англия Андрю Бейли изглежда по-възприемчив към идеята от председателя на Фед Джером Пауъл.

Необходимостта от продължаване на подкрепата на икономиката несъмнено ще подхрани по-нататъшната дискусия за това дали отрицателните лихви са на хоризонта“, заяви Джеймс Смит, икономист за пазарите в ING, след съобщението на Bank of England миналата седмица, че ще разшири програмата си за изкупуване на облигации програма, но задържа основния лихвен процент на 0,1%.

Отрицателните лихви налагат на банките да паркират извадят си от централните банки, като теоретично насърчават по-голямото кредитиране. Критиците обаче отбелязват, че политиката санкционира спестителите и банките, и затова подобна мярка може да не даде много добри резултати в момент, когато лихвите вече са близо до нулата.

Друга идея: Фед може да „понижи лихвите по заемите, предлагани на държавните и местните власти, да удължи падежите на тези заеми и да ги направи по-широко достъпни за градовете и окръзите“, според Джош Бивенс от Института за икономическа политика.

Възможни са и повече фискални стимули. Всъщност много икономисти и пазарни наблюдатели дори го считат за необходимо.

„Фед може да направи повече - но съществуващите инструменти са твърде слаби, за да осигурят помощта, от която обикновено се нуждаят семействата“, пише Бивенс. "Сега това зависи от Конгреса и президента."

Съобщава се, че Белият дом работи върху мощен инфраструктурен пакет, за който Bloomberg съобщи миналата седмица, който може да достигне до 1 трилион долара. Но такива планове все още са в зародиш.

Камарата на представителите прие законопроект за стимули на стойност 3 трилиона долара през май, който отпусна финансиране за държавни и местни правителства, тестове за коронавирус и нов кръг от директни плащания към американците, но републиканците ясно дадоха знак, че такъв проект е мъртъв при влизането му за гласуване в контролирания от партията Сенат.

И нещо, на което да се обърне внимание: В бележка към клиентите миналата седмица Goldman Sachs повиши перспективите си за икономически растеж в САЩ през втората половина на годината. Инвестиционната банка обаче заяви, че ако Конгресът не успее да постигне съгласие за четвърти кръг от разходи, перспективите могат да бъдат изложени на риск.
Коментари: 0