Калфин: Не е нормално България да се отказва от Шенген

Бившият външен министър смята, че премиерът отхвърля присъединяването ни с мотива, че „гроздето е кисело“

Калфин: Не е нормално България да се отказва от Шенген

Снимка: Economic.bg/Архив

Не е нормално да се отказваме от членство в Шенген, това ще направи България друга категория членка на ЕС. Това каза пред радио „Фокус“ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите му изказването на премира Бойко Борисов в Берлин не е приемливо.

„Ако някой ще сваля приоритета, който страната ни има от над 10 години за присъединяване в организацията, това трябва да стане в българските институции“, каза още Калфин и добави, че досега българският гражданин оставаше с впечатлението, че това е основен държавен приоритет.

„Премиерът Бойко Борисов до онзи ден казваше, че ние нямаме никакъв емигрантски натиск. Сега казва, че имаме 150 души ежедневно върнати от Гърция, което означава, че има емигрантски натиск в България. Очевидно е, че след като той обещаваше и на него му обещаваха България да влезе в Шенген в продължение на години и това не се случва, сега започва да отстъпва от тази позиция с мотива, че „гроздето е кисело“, казва Калфин.

Според него, ако има някакви притеснения за това какво се случва по границите, добре е да знаем, че Шенген позволява ние да запазим граничния си контрол. „Членство в Шенген не означава премахване на граничния контрол автоматично“, обясни бившият външен министър в кабинета „Борисов 2“.

Ивайло Калфин коментира още, че с подобни изказвания даваме чудесен мотив на тези, които досега пречеха на присъединяването ни в Шенген. „Това е политика, изцяло в разрез с националните ни интереси“, допълни той.
Коментари: 0