Пазарите чакат развръзката в Лондон около Brexit

В понеделник се очаква премиерът на Великобритания Борис Джонсън да направи втори опит за свикване на предсрочни избори

Пазарите чакат развръзката в Лондон около Brexit

Снимка: БТА

През петъчната си търговия акциите завършиха с лека преднина на фона на разочароващите данни за промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ, но пък запазиха положителните настроения на пазарите заради напредъка в търговските отношения между САЩ и Китай. В петък Министерството на труда на САЩ обяви, че икономиката е добавила 130 хил. нови работни места през август. Това отбеляза трето подред месечно забавяне на индикатора, който е един от най-важните за щатската икономика.

За Dow Jones Industrial Average деня завърши с преднина от 69.31 пункта до 26797.46. S&P 500 се изкачи с 0.09 процента до 2978.71 пункта, докато Nasdaq Composite се раздели с 0.19 на сто и завърши деня при ниво от 8103.07 пункта. Европейските пазари затвориха деня с леко повишение, след като инвеститорите продължават да следят несигурността около процеса по Brexit.

Бенчмаркът DAX добави повече от половин процент към стойността си до 12126.78 пункта след добри резултати за повечето сектори. Въпреки напрежението във Великобритания, основният индекс FTSE 100 прибави 0.15% до 7271.71 пункта.

Апетитът към рисковите активи доведе до понижение на златото с 0.85% до цена от 1506 долара за тройунция. Слабото представяне на ценния метал беше продиктувано и от изказване на председателя на Фед Джером Пауъл, според който пазарът на труда в САЩ остава стабилен. Стабилният долар понижи цената и на среброто, което се търгуваше при цена от $18.16. Цената на петрола се повиши до 56.69 долара за барел в края на седмицата, докато сортът Брент поскъпна с 1.23 процента при цена от $51.56.

Акценти днес

Предсрочни избори във Великобритания?

В понеделник се очаква премиерът на Великобритания Борис Джонсън да направи втори опит за свикване на предсрочни избори, след като беше провален опита му за Brexit без сделка. Депутатите от опозицията заявиха в петък, че няма да подкрепят провеждане на избори, докато правителството не поиска от ЕС удължаване на крайния срок за напускане на ЕС.

Инструмент на фокус - Yum! Brands

Компанията притежава веригата за бързо хранене Taco Bell, KFC и Pizza Hut, като акциите и се намират в силен възходящ тренд. След достигане до исторически максимум около $119 започна лека консолидация, която формира зона на рейндж между нивата 115 – 119. Възходящо пресичане на индикатора MACD ще даде възможност за възстановяване на движението, докато пробив и дневно затваряне над горната граница на рейднжа ще ни даде сигнал за вход в дълга позиция.

AUD/USD

Валутната двойка образува обръщаща формация - дивергенция, след като имаше няколко неуспешни опита за понижение под нивото на подкрепа при 0.6700. За да е валидно обръщане на локалния тренд е нужно да имаме пробив над 50 дневната средна, което ще покаже, че купувачите отново ще диктуват движението. От друга страна може да видим възстановяване на основното низходящо движение след пробив под 0.67, при което се очаква рязко поевтинявана.

XAU/USD

Пазарната среда в световен план благоприятства поскъпване на златото, което играе ролята на актив убежище. След достигане до дългогодишен връх около 1557 долара за трой унция виждаме леко отдръпване на цената, което може да се задълбочи до някой от нивата на Фибоначи. Очакванията ни са за бързо възстановяване на основното движение и достигане до цена от $1600 в средносрочен план, предвид нагласите на анализаторите за няколко нови понижение на основната лихва в САЩ.

DAX

Немският индекс може да образува тренд продължаваща формация флаг, която ще даде сигнал за покука при пробив над горната граница на канала около 12400 пункта. Потенциалната цел при валиден сигнал е покачване с близо 2000 пункта, но в краткосрочен план може да очакваме повишаване до стойности близки до максимумите около 13500 пункта.
Коментари: 0