Калфин: Великденските надбавки са под въпрос

Все още не е ясно за кого ще стигнат парите

Калфин: Великденските надбавки са под въпрос

Снимка: Стоян Йотов

Великденските добавки за пенсионерите са под въпрос. Това каза социалният министър Ивайло Калфин пред Нова телевизия във връзка с обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще се отпуснат допълнителни пари за възрастните хора за празника. 

Според Калфин все още не е ясно нито каква ще е сумата, нито за кого ще стигнат парите. Той уточни, че за да се отделят тези пари, първо е необходимо потвърждение от министъра на финансите.

„Добавката към пенсиите по начина, по който се дава, не е трайно решение. Трайното решение е да се увеличат всички пенсии, а не 2 пъти в годината да се увеличат само най-ниските пенсии. До голяма степен това зависи от изпълнението на държавния бюджет", посочи министърът на труда.

Във връзка с опитите на хора да се превръщат в инвалиди по документи, изваждайки си ТЕЛК решения, Калфин коментира, че ТЕЛК-овете са бавни, а средствата са недостатъчни. С промяната имаме за задача да ги премахнем. С Министерството на финансите ще предложим нова методика за оценка на оставащата функционалност. Това означава да се изчисли до колко е работоспособен даден човек. Тази методика Световната здравна организация я е приела през 2001 г. и тя е преносима“, отбеляза той.

По думите му, ще бъде направена втора комисия, която има възможност за контрол за това решение. „Причината е, че има много фалшиви ТЕЛК-ове. В нея се търси максимално индивидуално решение - като отделяме хората в трудоспособна възраст, като се създаде условия те да работят и да са максимално полезни за себе си”, каза още Ивайло Калфин.

Той потвърди, че се срещат и случаи, когато хора с увреждания не си вадят решение от ТЕЛК, защото работодателите не ги наемат на работа. Действително работодателите не обичат да наемат хора, които имат заболявания като цяло. Според мен има нужда и от обществено разбиране по въпроса”, добави министърът на труда.

Относно невръстните децата, които стават майки, социалният министър коментира, че през лятото на миналата година са въведени промените в семейните помощи за деца и децата, чиито майки са под 16 години са били около 3000, а тези, чиито майки да под 18 години са били 5000. Сега те получават помощите в натура. Ако майката завърши средното си образование, ще получи парите от детските, които са се полагали на родителите й накуп”, уточни Калфин.

Коментари: 0