Камерън опитал да уволни главния редактор на Daily Mail

Пол Дакър е можел да изгуби работата си заради твърдата си позиция за Brexit

Камерън опитал да уволни главния редактор на Daily Mail

Бившият британски премиер Дейвид Камерън е опитал да уреди уволнението на главния редактор на вестник Daily Mail, който подкрепяше силно кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщи BBC.

Камерън, който оглави кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, се е срещал със собственика на таблоида Daily Mail – втория по тираж вестник в Обединеното кралство и първи по читатели в интернет – за да го призове или да обуздае, или да уволни главния редактор Пол Дакър, съобщи предаването на BBC Новинарска вечер”.

Говорител на Камерън опроверга информацията пред BBC, твърдейки, че бившият премиер просто е опитвал да убеди в лични срещи собственика на Daily Mail и Дакър в правотата на каузата в подкрепа на ЕС.

Твърдението, че Дейвид Камерън е смятал, че може да определя кой да е главен редактор на Daily Mail, е невярно”, каза говорителят на Камерън пред BBC.

Вестникът, на който Дакър е главен редактор от 25 години, отдавна е яростен критик на ЕС и, както повечето национални всекидневници във Великобритания, беше сред видните гласове в подкрепа на излизането от съюза. Поради редакционната линия на изданието аудиторията му също е антиевропейски настроена.

Кампанията на тези медии, които имат сериозно влияние върху общественото мнение, даде резултат – британците гласуваха да напуснат ЕС на референдума през юни миналата година, което доведе до оставката на Камерън на следващия ден.

Според информацията на BBC Камерън опитвал да убеди Дакър да прояви по-благосклонно отношение към него”. Това станало в лична среща между тях през февруари, в същия ден, в който председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е постигнато споразумение между ЕС и Великобритания за условията на членството на Лондон. Камерън се надяваше, че то ще му гарантира победата на референдума.

На следващия ден Daily Mail, който продава по 1,5 млн. броя дневно и привлича читателска аудитория от 14 млн. души по целия свят, обвини Камерън, че въвежда в заблуждение и е продал страната евтино”.

По данни на BBC Дакър научил през март за срещата между британския премиер и собственика на вестника Джонатан Хармсуърт, известен още като лорд Родърмиър, в която министър-председателят притиснал собственика да уволни главния редактор. Това обаче ожесточило Дакър и той засилил още повече антиевропейската си кампания.

Отношенията между Камерън и главния редактор на Daily Mail се влошават, след като бившият премиер нареди през 2011 г. разследване, оглавено от съдия Брайън Лийвсън, чийто предмет беше медийната етика след скандала за хакнати телефони в един от вестниците на Рупърт Мърдок, посочва BBC.

Разследването на Лийвсън разкри наличието на топли връзки между политици и главни редактори, въпреки че и едните и другите настояваха, че върху тях е оказвала въздействие другата страна.

Говорител на собственика Родърмиър нито потвърди, нито отрече информацията на BBC, но каза, че през годините не един премиер е опитвал да склони собственика на вестника да отстранява главни редактори. Дакър също отказа коментар, заявявайки единствено, че винаги е имал пълна свобода като главен редактор без никаква намеса от Родърмиър.

Коментари: 0