Учени \"прочетоха\" мислите на парализирани хора

Пациентите са били в стадий на пълно заключване на невродегенеративната болест

Учени \
3827 ~ 2 мин. четене

Швейцарски учени създадоха технология, която им позволява да разговарят с напълно парализирани хора, съобщава BBC. Те са създали неврочип, който разчита налягането в мозъка със светлина.

В експеримента са участвали четирима души, болни от амиотрофична латерална склероза, с които неврофизиолозите са успели да комуникират. Те са били в стадий на пълно заключване на невродегенеративната болест, която унищожава изцяло двигателните функции на тялото, а умът остава в пълно съзнание. 

Болните били попитани за състоянието им и как се чувстват. Възможните отговори са единствено "да" и "не". Понякога се налага многократно повтаряне на въпроса, за да се даде възможност на кръвоносната система на мозъка да реагира. 

"Този удивителен резултат опровергава теорията, че парализираните хора не могат да общуват с външния свят", разказва Нилс Бирбаумер от Университета в Тюбинген. "Ако успеем да повторим тези резултати, това означава, че ще можем да върнем дар словото на хората, страдащи от дисфункция на двигателните неврони", разказва още ученият.

За първи път технологията, която не е напълно непозната за учените, се прилага по този начин. Тя разчита на промените, които настъпват в нивата на кислород в кръвта при мозъчна активност. Това изменя цветът й и благодарение на светлината, насочена към кръвоносните съдове на мозъка, се засича цветът на преминаващата кръв, пише Дневник.

Един от пациентите дори успял да изрази неодобрението за избраника на дъщеря си, която чрез компютъра го помолила да даде благословията си за предстоящата сватба, пише BBC. Предвижда се машината да се използва за в бъдеще, акто чрез нея лекарите ще разбират дали пациентите изпитват болка и дали имат нужда от нещо. 

Подкрепи Economic.bg