Камионите с по-голям пробег може да ползват отстъпки от тол таксите

Преференциите се обсъждат от регионалното министерство и бизнеса

Камионите с по-голям пробег може да ползват отстъпки от тол таксите
Автор: Вероника Тонева
Месец преди официалния старт на техническата експлоатация на тол системата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че ще се създаде работна група, която ще обсъжда двете най-наболели теми – обхвата и размерът на таксите. Това стана ясно на брифинг на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков след второто заседание на Консултативния съвет, което събра експерти, транспортния бранш и ресорното министерство. 

В работната група ще има трима представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националното тол управление, както и експерти от бизнеса. 

„Не оставайте с впечатление, че водим пазарлък“, заяви Нанков и допълни, че след 16 август ще се работи по тестови тарифи, които работната група ще предложи. „Конкретните цифри ще преценим на база реални тренировки“, допълни Николай Нанков. По негови думи все още се обсъжда дали и кои второкласни пътища ще влязат в обхвата на тол системата, но е категоричен, че ще се  обхване целият транзитен трафик. Нанков уточни, че от 16 август тол системата ще тръгне тестово с тарифи от 12-14 стотинки за километър за камионите над 12 тона.

Преференции за бизнеса

От ресорното министерство коментираха и за възможни преференции за тези, които пътуват най-много. Така например за тежкотоварен автомобил над 12 тона, с повече от три оси, категория Евро 6, който кара повече от 10 хил. км месечно по републиканската пътна мрежа ще получи 30% отстъпка. 10% е обсъжданата отстъпка за над 5000 км месечна, а 20% - над 7500 км. Според Нанков това не противоречи на основната функция на системата, а именно, които кара най-много и разрушава, да плаща повече. Той обясни, че това е добавена стойност за българския превозвач. 
Коментари: 0