Канада затваря въглищните си централи до 2030 г.

Правителството иска да намали отделянето на въглеродни емисии

Канада затваря въглищните си централи до 2030 г.
3851 ~ 1 мин. четене
Канада ще затвори всички свои въглищни електроцентрали до 2030 г. Това обяви министърът на околната среда Катрин МакКена, цитирана от местни медии. Това е част от стратегията на държавата за намаляване на емисиите парникови газове, в рамките на парижкото споразумение.

Електроцентралите на твърди горива, намиращи се в четири канадски провинции, произвеждат около 10% от общия обем въглеродни емисии в Канада. Затварянето им ще намали количеството с 5 мегатона.

„Като част от визията на нашето правителство за чиста икономика и растеж, ние ще ускорим прехода от традиционните въглищни мощности към чиста енергия до 2030 г.“, каза МакКена.

Албърта с петте големи въглищни централи е сред най-големите потребители на въглища в страната като източници на производство на енергия. Във втората по големина провинция Онтарио въглищата престанаха да се използват през 2014 г.

Около 80% от електроенергията в страната се произвежда, без да се използват въглеводороди, като плановете са тази цифра да достигне 90% през 2030 г. За това време управляващите в Канада имат намерение да намалят с около 30% в сравнение с 2005 г. изхвърлянето на вредни емисии.
Подкрепи Economic.bg