Канадска компания поскъпна внезапно на гърба на Facebook

Тайната на случайния успех е в името

Канадска компания поскъпна внезапно на гърба на Facebook

Снимка: БТА

1064 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Канадската компания Meta Materials поскъпна сериозно в четвъртък по една проста случайност – името, което е доста сходно с новото прозвище на Facebook. Вчера Марк Зукърбърг обяви, че компанията му вече ще се казва Meta. Официалното корпоративно име на гиганта, известен със социалните си мрежи, вече ще е Meta Platforms, а от 1 декември акциите му ще се търгуват под символа MVRS.

Meta Materials няма нищо общо с Facebook. Това е канадска компания за материалознание, чиято технология се използва за неща като „прозрачно блокиране на определен цвят на светлината или невидимо нагряване на прозорец в кола“, според информацията в уебсайта й.

Инвеститорите обаче не са обърнали внимание на разликите между двете компании. След приключването на редовната търговия в четвъртък акциите на Meta Materials, която се търгува под символа MMAT, се повишиха с цели 25%, след 4.8% печалба в пазарните часове. С ралито компанията повиши пазарната си стойност до малко над 1.5 млрд. долара, което разбира се е минимална частица от капитализацията на другата, известна доскоро като Facebook.

Джордж Паликарас, главен изпълнителен директор на Meta Materials, приветства в публикация в Twitter смяната на името.

Meta Materials е със седалище в Нова Скотия, в далечния източен край на Канада, на около 6100 км от компанията на Зукърбърг в Силициевата долина.

Разбира се, объркването с имената на двете компании не е първото такова. През април 2019 г. малка китайска компания за безжични комуникации, наречена Zoom Technologies, нарасна с повече от 80%. Популярността ѝ скочи точно когато Zoom Video Communications, добилото огромна популярност приложение за видео срещи, направи своя дебют в технологичния индекс Nasdaq.

А през януари тази година една малко известна компания, наречена Signal Advance, скочи с 1100%, след като Мъск по подобен начин рекламира един друг Signal пред своите последователи в Twitter. Милиардерът публикува туит с текст „използвайте Signal“, имайки предвид приложението за криптирани съобщения, което служи като алтернатива на чат платформите Messenger и WhatsApp на Facebook и услугата iMessage на Apple.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg