Капсулата Crew Dragon на SpaceX се върна на Земята след исторически полет

Успехът на мисията ще позволи на САЩ сами да превозват астронавти до Международната космическа станция

Капсулата Crew Dragon на SpaceX се върна на Земята след исторически полет
Капсулата Crew Dragon на SpaceX се завърна безопасно на Земята този следобед (българско време), завършвайки своята тестова мисия до Международната космическа станция, като показа, че САЩ скоро ще могат да превозват астронавти до и от космоса, без да разчитат на руски космически кораби.

Капсулата без екипаж падна в Атлантическия океан, край източния бряг на Флорида, в 8:45 ч. местно време, след като прекара почти седмица на космическата станция. Корабът се откачи от орбиталния аванпост в петък в 2:32 ч., за да започне спускането си. Капсулата Crew Dragon бе изпратена в орбита на 2 март от ракетата на SpaceX Falcon 9 от Кейп Канаверал, Флорида.

Полетът е важен тест за новия космически кораб, който ще може да транспортира 7 пътници, и който SpaceX разработва през последните пет години. Базираната в Хоторн, Калифорния, компания от 2012 г. насам извършва роботизирани полети за доставки на космическата станция.

За тази мисия, капсулата е била натоварена с 450 паунда товари и тестов манекен жена, облечена в скафандър, и наречена Рипли на Елън Рипли, героинята, играна от Сигърни Уивър във филма "Alien" от 1979 година.

Очаква се НАСА да насрочи още един безпилотен полет с Crew Dragon, за да тества системата за аварийно спиране на космическия кораб. След това космическата агенция можеше да разреши полет на екипаж с капсулата до космическата станция с двама астронавти от НАСА.

САЩ нямат собствен превоз на хора в орбита от 2011 г. насам, когато НАСА прекрати дейността на своята космическа совалка. Оттогава астронавтите пристигат до и от космическата станция на борда на руските капсули "Союз" с ракетите "Союз".

За да се сложи край на зависимостта от Русия - ситуация, която мнозина в космическата индустрия смятат за срам - НАСА през 2014 г. даде на SpaceX и Boeing комбиниран договор за 6,8 милиарда долара за изграждане на двойка космически кораби.

Boeing може да направи първия безпилотен тестов полет на своята капсула CST-100 Starliner през април.
Коментари: 0