Караниколов: Лицензът на „Дунарит“ няма да се отнема

Според икономическия министър това е възможно, тъй като членовете на УС са подали оставки

Караниколов: Лицензът на „Дунарит“ няма да се отнема
Лицензът на военния завод „Дунарит“ няма да се отнема и предприятието ще продължи да работа. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на Nova. Той обясни, че вчера се е срещнал в Русе с представители на синдикалните организации и работниците от предприятието, за да ги увери, че ще продължат работа и ще запазят работните си места.

„Правителството застава зад работниците и зад дружеството. В понеделник работниците могат спокойно да отидат на работа”, каза министърът. Караниколов е категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за икономиката и за целия военно-промишлен комплекс.

По думите му подаването на оставка от членовете на Съвета на директорите на предприятието, ще допринесе да не се продължи процедурата по прекратяване на лиценза, тъй като тя е започнала вследствие образуваното производство и повдигнатите обвинения срещу тях.

Проблемът с лиценза на "Дунарит" се появи, след като бе повдигнато обвинение за извършени престъпления срещу членове на ръководството, а съгласно законодателството трябва да започне процедура за отнемане на лиценза на завода за производство на военна продукция. При тази хипотеза службата “Контрол на общоопасните средства” (КОС) е длъжна да започне процедура за прекратяване на лиценза на фирмата за производство и складиране", обясни ситуацията министърът.

До решение обаче се стигна едва след като работниците в предприятието заплашиха, че ще излязат на протест и ще блокират Дунав мост. „Дунарит“ се оказа един от активите във фалиралата КТБ, за който се бориха двете враждуващи фракции, замесени с банката. В крайна сметка предприятието остана под контрола на групата около Цветан Василев.
Коментари: 0