Караниколов: Напрежението около сделката за ЧЕЗ се вдигна малко повече

Евентуално влизане на държавата в сделката няма да доведе до понижаване на цената на тока

Караниколов: Напрежението около сделката за ЧЕЗ се вдигна малко повече

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

684 ~ 1 мин. четене
Напрежението около сделката за ЧЕЗ и евентуалното ѝ придобиване от „Инерком България“ ескалира малко повече от необходимото. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV в четвъртък.  Той увери, че законодателната и изпълнителната власт в България разполагат с всичката необходима информация по сделката, а регулаторите стриктно си вършат работата по отношение на цената на тока. 

„Разбирам, че около 3 млн. потребители зависят от това и е изключително важно, но държавата следи абсолютно всичко“, коментира министърът. Той напомни, че по принцип купувач и продавач не са длъжни да се отчитат на никого и това е тяхно суверенно право. 

Караниколов изтъкна, че сделка на практика все още няма, „ако въобще се стигне до сделка“. Към момента е налице само предварителен договор. 

Само при сключването на такава може да бъде разследван произходът на парите, с които евентуално „Инерком България“ ще си послужи, за да придобие чешкото дружество. „За да проверят службите произхода на средствата, трябва да е налице извършено плащане, каквото все още няма“, уточни министърът. Има случаи, при които, ако бъде установен проблем, сделките могат и да се развалят. 

На въпрос трябва ли българската държава да влезе с контролен пакет акции в дружеството, Караниколов обясни, че това зависи и от самия продавач, който е в правото си да реши дали иска, или не да сключи сделка с нея. Дори това да се случи, „то ще е за да се контролира тези активи да не бъдат продавани, но по никакъв начин влизането на държавата не би намалило цената на електричеството“, обясни министърът.  
Подкрепи Economic.bg