Международни финансови пазари: 22 март 2018 г.

Международни финансови пазари: 22 март 2018 г.

Снимка: Pixabay

528 ~ 3 мин. четене
Вчера излязоха данни за основния лихвен процент в САЩ, като прогнозите на анализаторите и инвеститорите бяха оправдани и той беше повишен от 1.50% на 1.75%. От Фед смятат да увеличават процентите още три пъти тази година с по четвърт процент. Възможно e през следващите две години това да се случи по-бързо, тъй като банкерите очакват ръст в икономиката и положителни резултати от данъчната реформа. Прогнозира се още, че инфлацията ще се установи на ниво от 2% през 2019 г., каквато е и целта на Фед в средносрочен план. 

Изявлението изведе водещите индекси на червена територия. Dow Jones се понижи с 45 пункта, след като в началото на сесията беше натрупал 250 пункта. Измерителят на икономиката S&P 500 изгуби 0.18% от стойността си и затвори на 2711. Технологичният Nasdaq пък затвори на 7345 с 0.26% по-малко. 

Европейските индекси приключиха сесията, притиснати от очакванията за лихвените проценти и британското FTSE се понижи с една трета от процента. Френският САС изгуби 0.24%, а немският DAX нарасна с по-малко от 2 пункта. Ценните метали и петрола отбелязаха отлична сесия. Златото поскъпна с 1.59% до 1332 долара за тройунция, а лекият суров петрол – с 2.77% до 65.52 долара за барел. Сортът Брент затвори малко под 70 долара за барел.

Акценти днес: Основен лихвен процент – Великобритания

Централната банка на Великобритания ще обяви решението си относно основния лихвен процент в 14:00 часа, като прогнозата е той да остане непроменен на ниво от 0.50%. Гуверньорът Марк Карни ще говори на пресконференция относно бъдещата политика на Банката. 

Christian Dior – Дневна

На дневна графика се наблюдава възходящо движение на акциите на френския моден гигант, като от ноември 2017 е формирано ниво на съпротива около 310 евро. В последните два дни това ниво е пробито, като в края на вчерашния ден една акция се търгуваше за 318.60 евро. Котировките се движат над 50-дневната средна и в комбинация с данните от осцилатора MACD смятаме, че е удачно влизане в дълга позиция.

USD/JPY – 8 часова

На 8-часова графика на валутната двойка USD/JPY е формиран низходящ канал, чиято долна граница е пробита в седмицата на големите корекции през февруари, но малко след това движението в възстановено. В момента котировките се намират в близост до линията на съпротива и влизане в къса позиция би било удачно до достигане на нива от около 104.00-104.50.

Oil US – Дневна

На дневна графика на щатския петрол се наблюдава възходящо движение върху стабилна линия на подкрепа. Течното злато се бори с натрупаните през февруари загуби и в момента прави опити да достигне нивата от януари, които бяха рекордно високи за последните три години. Индикаторът MACD навлиза в положителна територия, но за покупка смятаме, че е подходящо да се изчака пробив на линията на съпротива.

DAX – Дневна

Дневната графика на немския индекс ни показва формирано ниво на съпротива около 12750, което от октомври 2017 г. до януари е било ниво на подкрепа. След големите разпродажби от февруари насам бенчмаркът се движи в низходящ канал, като 50-дневната средна все още е над него, а котировките са в близост до горната му граница. Възможно е влизане в къса позиция до достигане на нива от около 12000.

Подкрепи Economic.bg