Караниколов: Ще намаля директорите в бордовете на държавните компании

Икономическият министър обяви, че ще работи за повишаване на капитализацията и ликвидността на БФБ

Караниколов: Ще намаля директорите в бордовете на държавните компании
556 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Икономическият министър Емил Караниколов ще намали броя на директорите в борда на държавните компании, на които е принципал. Това каза самият той по време на приемането на властта от своя предшественик Теодор Седларски. Новият министър обясни, че ограничаването на броя е предложение на партия „Атака“, чиято кандидатура формално е той.

Един от основните приоритети, които Караниколов посочи за своето управление, е също така ограничаването на административната тежест на бизнеса. „Ще анализираме съвместно с бизнеса така наречените административни пречки за бизнеса. Целта е да ги изведем нормативно и да посочим точно кои са тези пречи, както и какви ще са действията за тяхното отстраняване“, каза министърът на икономиката.

Като друг приоритет Караниколов посочи въвеждането на т.нар. мълчаливо съгласие. Т.е. ако администрацията не даде отговор в определен срок, да се счита, че отговорът спрямо хората и фирмите е положителен. В момента действа обратният принцип, а заради мудността на администрацията всеки документ и всяко разрешение се дава бавно.

Караниколов каза още, че ще работи с Българската фондова борса (БФБ) и Министерството на финансите в посока да се увеличи капитализацията и ликвидността на фондовата борса. Той обеща да продължи опитите на Седларски да направи дейността на Министерството на икономиката и дружествата под неговата шапка по-прозрачна.

„Към момента с приватизацията приключих, нека започнем да градим, стига сме продавали“, завърши Караниколов.
Коментари: 0