Караниколов: Скоро ще чуем решението на Volkswagen

Според икономическия министър България е подобрила рекорда си в износа и има финансови буфери за справяне с бъдеща криза

Караниколов: Скоро ще чуем решението на Volkswagen

Снимка: Economic.bg/ Архив

Скоро германският автопроизводител Volkswagen ще обяви официално решението си къде ще е новият му завод за автомобили в Източна Европа. Дотогава няма нужда от спекулации. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV. „Докато ние не чуем, ние сме в състезанието“, заяви той.

По думите му България е предложила най-добрите условия за инвестицията в новата фабрика, но темата за автомобилните заводи в Европа като цяло е много чувствителна. Това се дължи както на предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, така и на изместването на фокуса от автомобилите с двигатели с вътрешно горене към електромобилите и рестрикциите по отношение на дизеловите коли.

По отношение на вчерашния коментар на председателя на АИКБ Васил Велев, че за българската индустрия икономическата криза вече е дошла, Караниколов цитира данни от Националния статистически институт, че износът от България расте.

„Рекордът на България в износа е от 2008 г. – 30 млрд. лв. Вчера НСИ излезе със статистика, която показа, че от януари до юли имаме износ за 33 млрд. лв. 22.6 млрд. лв. към ЕС и 10.5 млрд. лв. към трети страни. Тоест ние подобрихме този рекорд“, каза икономическият министър.

Караниколов напомни, че на 20 септември ще има национален икономически съвет, на който представителите на правителството ще се срещнат с тези на бизнеса и ще обсъдят бъдещи мерки за справяне със забавянето в промишлеността през последните два месеца.

„Безспорно има забавяне, но то не е в България, а е в световен мащаб и се наблюдава от 6-7 месеца. У нас просто дойде по-късно, а дали ще се стигне до такава финансова криза като от 2008-2009 г., много от анализаторите казват, че няма, но ние сме длъжни с бизнеса да седнем. Тук е момента да похваля икономическия министър, който  много пъти е обвиняван, че не дава пари, но всъщност това е – когато има кризи, държавата да има буфери и да помогне“, обясни Караниколов.
Коментари: 0