Карта на легалната марихуана в САЩ

Продажбите отбелязват истински бум

Карта на легалната марихуана в САЩ
От днес марихуаната е законна в цяла Канада.

По този повод "Бизнесинсайдър" представи карта, която показва щатите в САЩ, където е законно да се ползва марихуана - както с развлекателна, така и с медицинска цел.

Оклахома стана 30-ят щат, който легализира медицинската марихуана в сряда. Жителите са гласували с 56 на 43% в подкрепа на инициативата.

Девет щата и Вашингтон са легализирали марихуаната за развлекателна употреба - без да се изисква лекарско предписание - за възрастни лица над 21-годишна възраст.

През януари Върмонт стана първият щат, който легализира марихуаната чрез законодателната власт, а не чрез инициатива за гласуване, когато губернаторът на щата подписа законопроекта.

Забраната на марихуаната започва преди 80 години, когато федералното правителство обяви забрана за продажбата, отглеждането и използването на канабиса. Тя остава незаконна на федерално ниво.

Законните продажби на марихуана отбелязват истински бум до стойности от 9,7 милиарда долара в Северна Америка през 2017 г., сочи доклад на Arcview Market Research и BDS Analytics. Това представлява увеличение от 33% в сравнение с 2016 г., разбиващо предишните очаквания за това колко бързо може да се развива марихуаната заради осата федерална забрана.

Докладът също така предвижда, че законният пазар на марихуана ще достигне 24,5 милиарда долара в продажбите - 28% годишен ръст - до 2021 г.

Подкрепата за легализация на марихуаната достигна нови висоти през 2017 г. Проучване на Галъп показа, че 64% от американците подкрепят легализирането, както и че мнозинството от привържениците на републиканците за първи път изразяват подкрепа.

На картата може да се видят щатите в зелено, където е разрешена марихуаната както за медицински цели, така и за развлечение, и в светло синьо - където е законно само използването й за медицински цели.Коментари: 0