КЕВР предлага поскъпване на природния газ от 2017 г.

Енергийният регулатор не прие искането на \"Булгаргаз\" за драстично поскъпване на синьото гориво

КЕВР предлага поскъпване на природния газ от 2017 г.

Цената на природния газ да поскъпне с 4.65% от 1 януари 2017 г. предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от публикувания на страницата им доклад. Новата цена ще се разгледа на 27 декември и тогава ще бъде взето официалното решение. Ако предложението бъде одобрено, газът ще струва 299.94 лв. за 1000 куб.м. Исканата сума не включва акциз, ДДС и цената за пренос.

Енергийният регулатор не прие искането на държавния доставчик "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 13.53 на сто от началото на следващата година. Исканото повишение щеше да повиши стойността на 1000 кубически метра природен газ до 302.99 лева.

Мотивът на „Булгаргаз” за ръста в цената на синьото гориво, която не е променяна от 2014 г., е поскъпването на алтернативните горива през последните девет месеца на 2016 г. Комисията мотивира решението си за значително по-малко повишение на цената с това, че през последните няколко месеца „Булгаргаз” има по-ниски разходи за доставката на горивото, отколкото са предвидените.

Според КЕВР това увеличава печалбите на дружеството през този период и тази тенденция ще се запази и през 2017 г., което не предполага драстичното поскъпване на природния газ с 13.5%. 

Коментари: 0