КЕВР решава днес за цената на водата и природния газ

От 1 януари се очаква цената на водата във Варна, Враца, Добрич и Шумен да струва над 3 лв. за един кубик

КЕВР решава днес за цената на водата и природния газ

Снимка: Economic.bg/Архив

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе закрито заседание днес, на което ще вземе решение относно цените на ВиК услугите и природния газ от началото на 2019 г. По време на заседанието ще бъдат разгледани докладите, внесени десет дена по-рано. Според тях цените на ВиК услугите в 27 населени места ще бъдат повишени. Повишение от 3.5% при синьото гориво иска и „Булгаргаз“.

От 1 януари се очаква най-висока да бъде цената на водата във Варна, Враца, Добрич и Шумен, където един кубик ще струва над 3 лв. Поскъпване се очаква също в София и Бургас, единствено в Кърджали най-вероятно ще има поевтиняване на услугата - с около 1.5%.

Внесената в КЕВР нова цена на природния газ е малко по-ниска, отколкото беше пусната за обществено обсъждане по-рано. Тогава „Булгаргаз“ поиска цената, на която доставя природен газ на своите клиенти през първото тримесечие на 2019 г., да бъде фиксирана на 45.44 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това беше 5% увеличение.

Припомняме, че през септември КЕВР одобри увеличение с 14% на цената на природния газ, а три месеца по-рано – с други 11%.

От 10.00 ч. до 14.00 ч. се очаква блокада на КЕВР, с която протестиращи ще попречат на членовете на Комисията да влязат в сградата на „Дондуков“ 8. Протестната акция е срещу увеличаването на цената на водата.
Коментари: 0