КФН успя: Членовете на регулатора вече получават 5-цифрени заплати

Карина Караиванова ще получава 13 146 лв. месечно, а тримата ѝ заместници – по 12 хил. лв.

КФН успя: Членовете на регулатора вече получават 5-цифрени заплати
5918 ~ 1 мин. четене
След дълга борба Комисията за финансов надзор (КФН) в лицето на нейния председател Карина Караиванова спечели битката и вдигна рязко своята и заплатите на членовете на регулатора. Председателят ще получава 13 146 лв. месечно, тримата ѝ заместници ще са с по 12 хил. лв., а отговарящият за защитата на потребителите - 11.4 хил. лв.

Това оповестиха от институцията, която през миналата година премина към нов модел на финансиране по подобие на БНБ. Комисията вече не получава субсидия от държавата, като се финансира само с повишени такси от поднадзорните лица, а приходите от наложени санкции се превеждат в бюджета.

Досега са събрани около 11.5 млн. лв. от планираните за годината 20 млн. лв. от такси, като някои от тях за застрахователите и пенсионните дружества се плащат на няколко вноски през годината, пише „Капитал“.

Още с предлагането на новия модел на финансиране основният мотив беше изграждане по-качествен екип с конкурентни на пазара заплащания. Така вече с увеличените постъпления КФН повишава и възнагражденията на експертите и служителите, като се планира попълването на незаети бройки от щата. Това се очаква да става поетапно в следващите месеци, като най-съществени нужди има от актюери, IT специалисти и анализатори.

Средната заплата на директорите на дирекция вече е 5133 лв., а актюерите ще получават по 4500 лв. Средните възнаграждения на експертите ще варират от 2893 за старшите до 1472 лв. за младшите.
Подкрепи Economic.bg