Киев арестува бивш грузински президент

Михаил Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на държавната власт в Украйна

Киев арестува бивш грузински президент

Снимка: БТА

800 ~ 2 мин. четене
Украинското правосъдие обвини бившия губернатор на Одеска област и лидер на опозиционната партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в опит за сваляне на държавната власт. Това съобщи пред журналисти адвокатът му Павло Богомазов, предаде ТАСС. 

"Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй", заяви адвокатът.

В изявление на Службата за сигурност на Украйна се посочва, че Саакашвили е задържан днес от нейни служители и от служители на Генералната прокуратура по обвинение "в съдействие на престъпна организация". На Саакашвили е връчен обвинителен акт в присъствието на адвоката му и той ще бъде разпитан.

Саакашвили е обвинен по член първи, раздел 256 на украинския наказателен кодекс за съдействие на участници в престъпна организация и за укриване на тяхната дейност чрез предоставяне на помещения и чрез други средства. Ако вината на Саакашвили бъде призната, той може да бъде лишен от свобода от три до пет години.

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши обиск в жилището на Саакашвили в Киев. Тогава бившият грузински президент се покатери на покрива на сградата и оттам започна да вика срещу президента на Украйна Петро Порошенко, като го нарече крадец. Той призова своите привърженици да оказват съпротива на властите. Край сградата се събраха неколкостотин поддръжници на Саакашвили и избухнаха безредици със силите на реда. Един човек пострада, предаде ТАСС.

По повод задържането на Саакашвили агенция Асошиейтед прес припомня, че той е водил кампания срещу корупцията в новата си страна Украйна. Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като беше президент близо десетилетие. Той бе назначен за губернатор на украинската Одеска област, но напусна поста през 2016 г., оплаквайки се, че неговите усилия за изкореняване на корупцията са били възпрепятствани от властите.

Украинското гражданство на Саакашвили бе отнето тази година, докато той бе извън Украйна. Той се върна в страната през септември, след като негови поддръжници пробиха полицейската охрана на полско-украинската граница.
Подкрепи Economic.bg