Ким Чен Ун – диктатор за пример?

Наградата за \"добро управление\" на севернокорейския авторитарен лидер шокира някои

Ким Чен Ун – диктатор за пример?
4343 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Какво е общото между Махатма Ганди, Аун Сан Су Чи и Ким Чен Ун? Всички те са носители на наградата за мир на фондация Сукарно. Севернокорейският диктатор е тазгодишният носител. Как е възможно това?

Австралийският съдия Майкъл Кърби сигурно е бил потресен от новината на седмицата: севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е удостоен с наградата за мир на индонезийската фондация „Сукарно“. Той е отличен заради „борбата му срещу неоколониалния империализъм“. Фондацията, която носи името на първия индонезийски президент Сукарно, възнамерява да му връчи наградата през септември, въпреки че критиките от цял свят не престават.

Майкъл Кърби не може да повярва. Как е възможно фондация „Сукарно“ да удостоява с награда за мир един диктатор. Самият Кърби бе председател на комисия на ООН, която миналата година публикува доклад за нарушенията на човешките права в Северна Корея. „Бях истински потресен от низостта на севернокорейското ръководство и от мащабите на мъките, на които са подложени хората най-вече в севернокорейските наказателни и трудови лагери“, заяви навремето Кърби в интервю за Deutsche Welle.

Защо точно Ким?


Насилие? Мъки? Ликвидиране на политически противници или личности (вкл. негови роднини, б.р.), които биха могли да бъдат опасни за Ким? Нарушения на човешките права в името на ръководството? Все неща, за които Рахмавати Сукарнопутри, дъщеря на първия индонезийски президент и настояща адвокатка на фондация „Сукарно“, не е и чувала. Обвиненията били „неверни“ и не били нищо по-различно от „западна пропаганда“, твърди тя в разговор с AFP

Сукарнопутри по-скоро виждала приликите между младия Ким Чен Ун и нейния собствен баща и първи президент на страната. „Навремето и той беше наричан дяволски диктатор, нарушаващ човешките права. Но с течение на времето, тези обвинения се оказаха фалшиви“, казва убедено тя. Обичайна практика на Запада било да оклеветява някого, който държи на принципите си. Също както Ким и нейният баща.

По традиция Джакарта и Пхенян поддържат добри отношения. Основата им положиха още Сукарно и Ким Ир Сен. През април 2014 г. индонезийският президент Видодо прие делегация от Северна Корея. А наградата за мир на фондация „Сукарно“ не отива за първи път в ръцете на династията Ким. През 2001 г. с наградата беше удостоен посмъртно Ким Ир Сен.

До техните имена в списъка на носителите на наградата за мир са и тези на Махатма Ганди и Аун Сан Су Чи – двама от най-известните азиатски борци за свобода и демокрация. Според коментатора на индонезийския всекидневник Jakarta Globe това е абсолютно неуместно. „Не е ясно как Ким Чен Ун е допринесъл за световния мир. Той изобщо не може да бъде сравняван с тези 2 икони. Именно под неговото агресивно ръководство отношенията с Южна Корея, Япония и САЩ наистина бяха замразени“, четем в статията му.

Това някаква шега ли е?


Рахмавати Сукарнопутри обяснява, че Ким Чен Ун е отличен за „мир, справедливост и човечност“. Все понятия, които австралийският съдия Майкъл Кърби просто няма как да свърже с името на Ким Чен Ун.

Докато е разговарял с хиляди свидетели, Кърби е изпитал „погнуса и ненавист“ спрямо севернокорейския режим. Един от оцелелите там информирал за условията в един лагер за политически затворници. Той трябвало да погребва измършавелите от глад тела на затворниците. Нямал обаче необходимите инструменти и затова изгарял труповете в една цистерна, а пепелта разпръсквал по полето наоколо като тор. „И той каза, че торът бил много добър“, споделя Майкъл Кърби, който с ужас си спомня за тези разговори.

Подкрепи Economic.bg