Ким Чен-ун приветства климата на диалог и помирение със Сеул

Той обаче смята, че отношенията между страната му и САЩ ще останат хладни

Ким Чен-ун приветства климата на диалог и помирение със Сеул

Снимка: БТА

844 ~ 2 мин. четене

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун приветства „топлия климат на диалог и помирение”, който настъпил след отиването на делегацията на Пхенян в Южна Корея за Зимните олимпийски игри, пише The Guardian.

Изказването на Ким Чен-ун дойде, след като делегацията му се прибра от тридневното си посещение в Пьонгчанг. Лидерът изрази задоволство от визитата и благодари за усилията на Сеул по посрещането на делегацията. Той обаче не спомена нищо за предложението за среща на високо равнище, отправено от сестра му Ким Йо-чен към южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Отказът на Ким Чен-ун да коментира поканата демонстрира колко несигурна е тя, като се има предвид фактът, че Южна Корея и САЩ искат от Пхенян да ограничи развиването на ядрената си програма. Освен това не е сигурно дали от Вашингтон биха подкрепили посещение на южнокорейския президент в Северна Корея на фона на усилията им чрез санкции да изолират режима на Ким Чен-ун.

Севернокорейският лидер заяви също, че сестра му му е казала, че американският вицепрезидент Майк Пенс я е игнорирал на откриването на Олимпиадата в петък. Ким Чен-ун приема това като сигнал, че отношенията с Вашингтон ще останат студени въпреки потенциалното сближаване между Пхенян и Сеул.

Южнокорейците също приветстват резултатите от дипломатическите усилия на Южна и Северна Корея. Много от тях обаче, особено сред по-младото поколение, изпитват дълбок скептицизъм спрямо въпросните усилия. Те не вярват на Северна Корея и се опасяват, че страната им ще плати висока цена, ако се обедини с Пхенян, изгубвайки по този начин САЩ за съюзник.

Скептицизмът, въпреки сътрудничеството по време на игрите, се запазва поради опасенията, че Северна Корея отново проявява опортюнизъм, като привлича вниманието на света, без да има намерение да промени поведението си. Освен това младото поколение южнокорейци, за разлика от родителите си, не смята обединението на страната за национална цел, въпреки, че то се представя като такава в училищата.

Вместо това южнокорейците се страхуват, че според някои икономисти обединението може да струва 1 трлн. долара. Проучване от края на миналата година показа, че само 14% от гражданите на Южна Корея на възраст между 20 и 30 години подкрепят обединението на двете Кореи. В диапазона 50-70 години този дял нараства до 63%.

Поддръжниците на евентуално обединение между Северна и Южна Корея посочват различни мотиви за това - общата кръв, разделените семейства, както и възможното премахване на най-големия проблем със сигурността в Азия.

Подкрепи Economic.bg