Китай и Азия посрещат лунната нова година

2018-а ще е под знака на Жълтото земно куче

Китай и Азия посрещат лунната нова година

Снимка: БТА

988 ~ 1 мин. четене

Китай и Югоизточна Азия посрещат днес Лунната нова година. Празненствата продължават цели две седмици. Датата на китайската нова година се сменя ежегодно, понеже се базира на лунния календар. Обичайно варира между 21 янеари и 20 февруари. Тази година е на 16 февруари.

Китайските семейства отбелязват празника, като се събират и ритуално изчистват домовете си, за да прокудят лошия късмет. Къщите се украсяват в червени цветове, хората пускат шумни и цветни фойерверки, за да плашат митичното чудовище Ниан, което ядяло децата и добитъка.

Децата получават червени пликове с "късметлийски пари" и благопожелания. А в съзвучие с новите технологии, тийнейджърите имат на смартофоните си приложения с червени пликове.
 
Повечето служители получават поне седем дни ваканция, а учениците почиват в продължение на месец.

Всяка година освен животно, си има и елемент, а елементът за 2018 година е Земя. Земята пък от своя страна е свързана с жълтия цвят. Ето защо и 2018 година ще бъде годината на жълтото земно куче.
 Определящата дума за знака куче е действие. Ето защо годината на кучето 2018-а е чудесно време за промяна в начина на живот – спиране на пушенето или смяна на местожителството. 

Кучето е познато със своята лоялност и щедрост. 
Парите и успехът ще отидат при този, който избере да бъде честен в своите дела. От своя страна пък компаниите, които осигуряват благосъстоянието и здравето на своите потребители, и тези, занимаващи се в областта на рециклирането и възобновяемите енергийни източници, ще бъдат възнаградени с повишаване на приходите.

Подкрепи Economic.bg