Международни финансови пазари: 16 февруари 2018 г.

Еврото записа пореден силен ден спрямо щатския долар

Международни финансови пазари: 16 февруари 2018 г.

Снимка: Pixabay

С пета поредна сесия на повишения щатските фондови пазари дадоха красноречив сигнал, че са се отърсили от масовите разпродажби на миналата седмица. Въпреки засилените очаквания Федералният резерв да повиши лихвените проценти в близките месеци, инвеститорите показаха увереност в стабилността на американските пазари, което изведе водещите щатски индекси до зелена територия. 

Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones записа повишение от 300 пункта и отново премина кота 25 000, докато S&P500 и NASDAQ напреднаха със съответно 1.21% и 1.58% до 2731 и 7256 пункта. Сред най-изявените печеливши на деня беше Cisco Systems, чиито финансови отчети показаха ръст на приходите за пръв път от две години, което от своя страна оскъпи книжата на компанията с 4.73%. 

Финансовите отчети за последното тримесечие на 2017 бяха основната движеща сила и на европейските пазари, които също успяха да приключат сесията с повишения. Френският САС40 записа най-голям ръст от 1.1%, следван от FTSE и DAX със съответно 0.29% и 0.06%. На фокуса на инвеститорите бяха акциите на Airbus, които след силни резултати за Q4 2017, поскъпнаха с над 10%. 

Междувременно еврото записа пореден силен ден спрямо щатския долар и валутната двойка EUR/USD поскъпна с близо половин процент, преминавайки отново границата от 1.25. 

Слабата американска валута очаквано оказа положителен върху цените на суровините и ценните метали. В последствие лекият суров петрол поскъпна с над 1%, допълнително подкрепен от изразения оптимизъм от страна на Саудитска Арабия относно намаляването на добива на суровината.

Икономически данни - Великобритания

Седмицата ще завърши с важни за Великобритания данни относно месечната промяна в стойността на продадените на дребно стоки. Информацията ще бъде публикувана в 11:30 часа и се приема като чувствителен индикатор за нивото на потребление в страната, което е пряко свързано с цялостната икономическа активност. Очакванията са да бъде отчетен ръст от 0.5% на фона на понижението от 1.5% за месец декември.    
Коментари: 0