Китай може да загуби половината от свинете си заради чумата

Епидемията преминава през най-големия производител на свинско месо в света

Китай може да загуби половината от свинете си заради чумата
1232 ~ 1 мин. четене
Китай, най-големият световен производител на свинско месо, може да загуби 50% от отглежданите в страната животни до края на 2019 г. заради разпространението на епидемия от африканска чума по свинете. Прогнозата е на експертите на холандската банка Rabobank, цитирани от CNBC.

Според оценката на банката прасетата, отглеждани в Китай, вече са намалели с 40% спрямо миналата година. Това силно надвишава официалните оценки за намаляване на стадата с 15 до 26%. Отново според прогнозата на банката производството на свинско месо в Китай тази година ще се свие с 25% спрямо 2018 г.

Производството на свинско месо, което е любимото на Китай, вероятно ще спадне с още 10 до 15% през 2020 г., се казва в доклада. Възстановяването на производството до нивата отпреди навлизането на заразата в страната може да отнеме повече от 5 години, тъй като ще бъде възпрепятствано от редица фактори, включително липсата на решения за предотвратяване на разпространението на болестта и липсата на капитали.

Reuters съобщи по-рано този месец, че половината от разплодните свине в Китай или са умрели от африканска чума, или са заклани като превантивна мярка.

Rabobank в края на миналата година оцени броя на прасетата в Китай на 360 млн. животни. През април банката прогнозира, че до 200 млн. прасета могат да бъдат избити или да умрат поради болестта, докато продукцията на свинско месо може да спадне с 30%.
Подкрепи Economic.bg