Китай отчита спад на пазара за смартфони

Apple остава лидер с 14,7% пазарен дял

Китай отчита спад на пазара за смартфони

Снимка: БГНЕС

260 ~ 2 мин. четене
Най-големият пазар на смартфони в света - Китай е достигнал насищане, показаха данни от ново проучване на анализаторите от IDC. Това може да доведе до значителни последици за световната индустрия, водена от гиганти като Apple Inc и Samsung Electronics.

Пазарът на смартфони в азиатската страна се е свил за първи път от шест години насам, разкри анализът.
Броят на продадените смартфони между януари и март е намалял с 4% до 98,8 млн. броя спрямо предходната година.

Между последното тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази продажбите са намалели с 8%, обяви компанията за пазарни проучвания IDC. Според нея натрупването на непродадени мобилни телефони на склад забавя нарастването на китайския пазар на мобилни услуги.

Китай надмина САЩ като най-голям пазар на смартфони през 2011 г. IDC очаква слабо движение нагоре през тази година, като добави, че ако растежът на страната се забави, китайските производители ще се фокусират върху разширяване на световните пазари като Индия и Югоизточна Азия.

Китай изпревари САЩ през 2011 г., за да стане най-големият пазар на смартфони в света.
Но данните на IDC разкриват, че "насищането на пазара вече е започнало.

Благодарение на iPhone 6, Apple затвърди позицията си на китайския пазар с 14,7% пазарен дял, следван от Xiaomi и Huawei със съответно 13,7% и 11,4%, пазарен дял, според данни от IDC.
Samsung е на четвърто място в Китай с 9,7% пазарен дял.

Забавянето в Китай ще увеличи натиска върху производителите да търсят възможности за растеж в Индия и Югоизточна Азия, коментира анализатор от компанията IDC.
Подкрепи Economic.bg