Китай поиска от СТО да накаже САЩ заради антидъмпинговите мита

През миналата година Китай спечели в СТО друг спор със САЩ, свързан с мита върху няколко индустрии

Китай поиска от СТО да накаже САЩ заради антидъмпинговите мита
428 ~ 1 мин. четене
Китай поиска от Световната търговска организация (СТО) да наложи санкции срещу САЩ заради въведените от Вашингтон антидъмпингови мита. За следващата седмица е насрочено заседание на организацията, а точката вече присъства в дневния ред, пише Reuuters. В искането се цитира решението на Вашингтон от 2013 г. да наложи антидъмпингови мита срещу китайски продукти.

През миналата година Китай спечели в СТО друг спор със САЩ, свързан с мита върху няколко индустрии, включително машини и електроника, лека промишленост, метали и минерали, чиято експортна стойност е 8.4 млрд. долара.

Според Reuters новото дело в СТО ще предизвикат години на по-нататъшни правни спорове между Вашингтон и Пекин.

Делото се отнася до начина, по който Министерството на търговията на САЩ изчислява размера на „дъмпинга“ - китайският внос в САЩ, чиято цена е по-ниска от производството в страната.

Изчислителният метод на САЩ, известен като „зануляване“, има за цел да повиши нивото на антидъмпинговите мита за внос в САЩ, но досега е бил обявяван за незаконен в редица търговски спорове, които са били решавани от СТО.

Именно редицата загубени дела дават основание на президента Доналд Тръмп да напада СТО и да говори, че организацията има нужда от реформи. Тръмп дори заяви миналата седмица, че Съединените щати могат да се оттеглят от СТО, „ако не се реформира“.
Подкрепи Economic.bg