Китай обеща икономическа помощ на Русия

Подкрепата веднага се отрази положително на рублата

Китай обеща икономическа помощ на Русия

Двама китайски министри предлагат подкрепа за Русия, след като Владимир Путин се устреми към заздравяване на рублата, без това да засегне валутните резерви на държавата, съобщава Reuters.

„Китай ще предостави помощ, ако е необходимо, и сме уверени, че Русия може да преодолее икономическите си трудности“, заяви министърът на външните работи на Китай Ванг Йи, цитиран от Хонг-Конгската Phoenix TV. Министърът на търговия Гао Хучън също изяви готовност да съдейства, като според него двете страни трябва да разширят валутния суап и да повишат използването на юана в двустранната търговия. Тези мерки следва да повлияят положително на руската икономика и така да помогнат за стабилизирането й.

Рублата веднага поскъпна с 4,1% спрямо долара днес на фона на признаците на готовност от страна на втората по големина икономика в света да покрепи своя съсед.

Русия е най-големият износител на енергийни продукти, а валутата им загуби около 59% от стойността си тази година, в резултат на американските и европейски санкции и ниските нива на цената на суровия петрол.

Президентът Си Цзинпин миналия месец призова Китай да предприеме промяна в държавната дипломация спрямо големите страни, като той изложи целите за повишаване на статуса на своята страна.

„Много китайци все още гледат на Русия като на големия брат, и двете страни са стратегически важни една за друга“, каза Джин Канронг, декан на Училището за международни изследвания в Ренмин(университет в Пекин), позовавайки се на подкрепата на комунистическите страни по времето на Съветския съюз. „В името на националните интереси, Китай трябва да задълбочи сътрудничеството с Русия, когато такова сътрудничество е в нужда“.

Китай и Русия подписаха тригодишно споразумение за валутен суап от 150 милиарда юана (24 млрд. щатски долара) през октомври, което може да разшири финансовите си параметри със съгласието на двете страни.

Китай предприема курс за насърчаване на юана, като алтернатива на долара за световната търговия и финанси. Народната банка подписа споразумения за валутен суап с 28 други централни банки, за да се насърчи този курс.

Валутните резерви на страната от 3.89 трилиона щатски долара формират най-големите резерви в света. За сравнение Русия разполага с 374 млрд. По-рано тази година Китай и Русия подписаха договор, според който те ще купуват руски газ цели 30 години, като сделката има финансови параметри от 400 млрд. долара. През ноември месец Китай е внесъл рекордно високо количество петрол от Русия, за което свидетелства доклад на китайската Генералната администрация на митниците.

Коментари: 0