Китай преминава към забавен, но стабилен ръст

Тази година увеличението на БВП ще е 6,8%, а през 2016 – 6,3%, прогнозира МВФ

Китай преминава към забавен, но стабилен ръст
188 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Китайската икономика преминава към стабилен, макар и забавен ръст. Тази година увеличението на БВП ще е 6,8%, а през 2016 – 6,3%, показва прогноза на Международния валутен фонд след приключване на годишните консултации за състоянието на икономиката на КНР, предава ТААС.

Данните показват, че страната преминава към нов нормален ръст. Въпреки, че е забавен, той е безопасен и по-стабилен.

През 2014 г. БВП на Китай спадна до 7,4%, а тази година се очаква спадът в нарастването да продължи до 6,8% заради понижаването на темповете на инвестициите, особено в недвижимост, се казва в съобщението на фонда.

Прогнозата е инфлацията на страната да се запази на равнище 1,5%, което е свързано с уточняването на реалния обменен курс, както и с поевтиняването на суровините на глобалния пазар, пише БГНЕС.

МВФ отбелязва, че пазарът на труда в КНР ще остане устойчив, а  икономиката ще се ориентира повече към сферата на услугите, а това от своя страна ще насърчи потреблението. Фондът прогнозира, че ръстът на БВП през 2016 г. ще е 6,3%.

Според финансовата институция китайските власти не трябва да спират със структурните реформи, за да направят по-открита икономиката на страната. Те препоръчват създаване на по-ориентирана към пазара финансова система, реформиране на държавните предприятия и либерализиране на лихвите.

 По решение на Народната банка на Китай, официалният курс на юана към долара бе понижен с рекордните за последните 20 г. 1,9% - до 6,2298 юана за долар.

Подкрепи Economic.bg