Китай продължава да засилва контрола в интернет

Президентът Си Цзинпин предприема нови законодателни мерки

Китай продължава да засилва контрола в интернет
784 ~ 1 мин. четене
Китай планира още законодателни мерки в областта на интернет с идеята да засили контрола върху търсачките и новинарските портали. Това е последното решение на президента Си Цзинпин, който всячески се опитва да запази контрола върху онлайн съдържанието в ръцете на Комунистическата партия. 

От известно време насам Си Цзинпин е подел мащабна кампания за засилване на сигурността и е превърнал китайския „суверенитет в кибер пространството” в приоритет. С последните си действия той за пореден път затвърждава ролята на Комунистическата партия, що се отнася до ограничаването и направляването на онлайн дискусиите. 

„Усъвършенстването” на законите и правилата в областта на интернет е в контекста на подетия петгодишен план за развитие и реформиране на културата в страната, припомня CNBC. Това включва квалификационна система за хората, заети в сферата на онлайн новините. 

Си Цзинпин обосновава действията си, като изтъква, че основният му стремеж е в посока на справяне с разпространяваните в пространството слухове, зловредна информация и фалшиви новини. Президентът е категоричен, че медиите трябва да следват партийната линия и да поддържат и насочват общественото мнение в правилната насока. От изказването му става ясно, че говори за "позитивната пропаганда".

Новият план идва в допълнение на вече съществуващия строг контрол на онлайн пространството и блокирането на популярни чужди сайтове кат Google и Facebook. Миналата седмица правителството издаде по-строги правила за новинарските портали и интернет доставчиците. Регулаторите твърдят, че в условия на нарастващи заплахи за сигурността, такъв контрол е необходим. 

Коментари: 0