Китай с рекордни инвестиции в Европа през 2015 г.

23 млрд. са вложени от китайски държавни и частни компании на Стария континент

Китай с рекордни инвестиции в Европа през 2015 г.
3899 ~ 3 мин. четене

Китайските инвестиции в Европа и САЩ са достигнали рекордни стойности въпреки забавянето на вътрешната икономика, съобщава Financial Times.

Общо държавните и частните компании през 2015 г. са инвестирали безпрецедентните 23 млрд. долара в Европа – включително в Норвегия и Швейцария, както и в Европейския съюз. В САЩ сумата достига 15 млрд. долара, сочи доклад на юридическата фирма Baker & McKenzie и консултантската къща Rhodium Group.

Цифрите обаче предполагат, че е възможно темпът на китайските инвестиции в западните икономики да се забавя.

Новите инвестиции в Европа са се увеличили с 28% спрямо 18-те млрд. долара през 2014 г., което е по-малко от 50-процентния ръст през предишната година.

Опасенията около китайската икономика потопиха глобалните финансови пазари, отразявайки се негативно върху перспективите на еврозоната и много други. Подобни опасения са една от причините, поради които се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира нов кръг от икономически стимули.

Междувременно личности като Уан Дзиенлин, най-богатият човек в Китай, изразяват опасения за инвестициите на китайските държавни компании в Европа, твърдейки, че им липсват международни стандарти за управление.

Майкъл ДеФранко, председател на отдела по сливания и придобивания в Baker & McKenzie, обаче приветства инвестициите на китайските групи в развитите икономики.

„В момента времената са стресови от икономическа гледна точка и все пак виждаме китайските компании да действат с увереност и да продължават с големите си стъпки в Европа и Северна Америка“, казва той.

Китайските инвестиции в западните икономики вероятно ще счупят рекорд и през 2016 г.: през първите 6 седмици от настоящата година китайски групи са обявили потенциални сделки за 70 млрд. долара, макар че броят им е изключително условен и не всички от тези придобивания ще бъдат приключени.

Китайските преки инвестиции в еврозоната са нараснали с 37% през 2015 г. до 17,1 млрд. долара от 12,5 млрд. долара през предишната година.

Италия, една от най-слабите икономики на еврозоната, е получила повече инвестиции от която и да е друга страна на ЕС. Това до голяма степен се дължи на сделката за 7,9 млрд. долара между Pirelli и ChemChina.

Франция е на второ място с инвестиции за 3,6 млрд. долара чрез серия от големи сделки в туризма и инфраструктурата.

Според доклада инвестициите в България между 2010 и 2014 г. са били на стойност между 100 и 500 млн. долара, без да се уточнява точната сума.

В САЩ Ню Йорк, Калифорния и Тексас са получили по-голямата част от инвестициите. Китайските компании са инвестирали 5,4 млрд. долара в Ню Йорк, най-големия бенефициент, като по-голямата част от парите са били вложени в 3 големи сделки в сферата на финансовите услуги и недвижимите имоти.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че китайски средства ще бъдат вложени и у нас. Китайски инвеститори са изявили официално желание да купят цели индустриални зони в районите на Карлово и Бургас. Те съвпадат с бъдещото трасе на Пътя на коприната, по който чрез високоскоростна железница китайските стоки ще могат да стигат по-бързо до Европа. Целта на инвеститорите ще бъде изграждане на логистични центрове, така че китайските стоки и товари от България да поемат към Централна и Западна Европа.

У нас с китайска инвестиция ще бъде изграден завод за комбиниран фураж в Добрич. Това стана ясно миналата година на среща между областния управител д-р Маргарита Новоселска с китайските инвеститори и техните български партньори от фирма „Нова ера София" ООД. Те са запознали Областния управител с плана си за изграждане на фуражен завод в промишлена зона - запад в Добрич, където вече са закупили терен.

Според разчетите на китайските предприемачи се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. юана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства.

Подкрепи Economic.bg